Το πρώτο πακέτο μέτρων προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας

Υπερψηφίστηκε η κοινή τροπολογία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, με 29 ψήφους υπέρ και 25 κατά, για την επιβολή εισφοράς 3% επί των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών τους δαπανών.

Οι συνδικαλιστές κρατούν στο χέρι την απειλή για απεργιακά μέτρα, ενώ μόνο το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται την αρχική συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των συντεχνιών. Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τη μόνιμη εισφορά, αλλά διαφωνεί με το ύψος της εισφοράς. Η κυβέρνηση είχε προτείνει η μόνιμη εισφορά να είναι ύψους 2,5%. Από την εισφορά εξαιρούνται οι δικαστικοί και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Συνολικά ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι θα συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα υπερψηφίστηκε:
1ον Η αύξηση των περιοδικών εισφορών για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στο χήρο ή χήρα και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, από 0,75% και 1,75% σε 2%.
2ον Η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων για διάστημα δύο ετών (με τροπολογία του ΔΗΚΟ μειώθηκε σε δύο αντί για τρία χρόνια ο χρόνος επιβολής της έκτακτης εισφοράς). Η κλιμακωτή εισφορά έχει ως εξής:

-Για μηνιαίες απολαβές από μισθό ή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ δεν θα αποκόπτεται οποιοδήποτε ποσό.

-Για απολαβές από μισθό ή σύνταξη από 1.501 ευρώ μέχρι 2.501 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 1,5%.

-Για απολαβές 2.501 ευρώ μέχρι 3.500 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 2,5%.

-Για απολαβές 3.501 μέχρι 4.500 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 3%, ενώ για απολαβές από 4.501 ευρώ και άνω ποσοστό 3,5%.

3ον Η αύξηση της έκτακτης εισφοράς άμυνας σε τόκους από 10% σε 15% και σε μερίσματα από 15% σε 17%.

4ον Η αύξηση των συντελεστών φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία.

5ον Η προσθήκη νέας φορολογικής κλίμακας 35% σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

6ον Η επιβολή ειδικού τέλους στις εταιρείες ύψους 350 ευρώ ετησίως.

7ον Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τη μείωση στο 5%, από 15%, του ΦΠΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι απώλειες για έναν υπάλληλο με απολαβές 3.000 ευρώ, ακαθάριστα, ανέρχονται σε περίπου 150 ευρώ το μήνα και για έναν υπάλληλο με απολαβές 2.000 ευρώ σε περίπου 80 ευρώ, το μήνα.

Η κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του πρώτου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν τριών ωρών, καθώς από το πρωί βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των συντεχνιών και των κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν μέχρι τέλους σε επιπρόσθετη αποκοπή των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνδικαλιστές κρατούν στο χέρι την απειλή για απεργιακά μέτρα, ενώ μόνο το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των συντεχνιών.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, θεωρούν βέβαιη μια νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Στην Ολομέλεια συζητείται κοινή έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, με πρώτο νομοθέτημα την επιβολή εισφοράς 3% επί των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τη χρηματοδότηση των συντάξεων τους.

O πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε μη επαρκή τα μέτρα που συζητούνται στην Ολομέλεια και κάλεσε τους πλούσιους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

http://www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.