Κύπρος: Παράταση για τη συναίνεση

H παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων για τη θεσμοθέτηση σε μόνιμη βάση της αποκοπής ύψους 3% επί των αποδοχών τους φαίνεται πως οδηγεί σε συναίνεση στη Βουλή για την υπερψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων.

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής όπως η Ολομέλεια να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό παράθυρο συναίνεσης και ψήφισης του πρώτου πακέτου. Ωστόσο στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η παράταση δίδεται και για να επεξεργαστούν τα κόμματα τροπολογίες.

Τα κόμματα δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να φέρει ακόμη ένα νομοσχέδιο, αλλά και τα ίδια είναι έτοιμα να φέρουν τις δικές τους τροπολογίες.

Απογοήτευση 
Το περίγραμμα του δεύτερου πακέτου μέτρων, ύψους 360 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, δεν ικανοποίησε την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής και το αδιέξοδο ήταν προφανές.
Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση να ψηφιστεί το πρώτο πακέτο (αν και παραδέχτηκε ότι δεν είναι επαρκές) και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το δεύτερο πακέτο το οποίο θα περικόπτει 160 εκατ. ευρώ από το κρατικό μισθολόγιο, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

Ο κ. Καζαμίας δεν μπήκε σε λεπτομέρειες -σεβόμενος όπως είπε τον εν εξελίξει κοινωνικό διάλογο με τις συντεχνίες- γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και έκαναν λόγο για αοριστίες.

Ο υπουργός κατόπιν πιέσεων παραδέχτηκε ότι έχει σχεδόν συμφωνηθεί η θεσμοθέτηση σε μόνιμη βάση της αποκοπής 3% επί των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο. Επίσης ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός τριημέρου και να έρθει σχετικό νομοσχέδιο.

Το δεύτερο πακέτο
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Καζαμία το δεύτερο πακέτο θα θεσμοθετηθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη με την κατάθεση νομοσχεδίων εντός του Σεπτεμβρίου και η δεύτερη με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Το δεύτερο πακέτο αφορά αποκλειστικά σε περικοπές (κυρίως στο κρατικό μισθολόγιο) και στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό. Έδωσε, πάντως, τη διαβεβαίωση ότι περικοπές ύψους 160 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν και ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση. Ως δεδομένο παρουσίασε την κατάργηση των γενικών αυξήσεων στις συντάξεις. Σε διάλογο θα τεθεί ο τρόπος υπολογισμού της ΑΤΑ και η στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

Κανείς βουλευτής, πλην από την πλευρά του ΑΚΕΛ, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να δώσει στον υπουργό Οικονομικών το επιπλέον χρόνο, έστω και λίγων εβδομάδων που ζητούσε.

Περί επανάληψης γενικόλογων τοποθετήσεων που ακούμε επί δύο χρόνια για περιορισμό των κρατικών δαπανών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης, άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να συγκροτήσουν πλειοψηφία και να περάσουν μέτρα περικοπών που θεωρούν αναγκαία. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα αποφύγει νέες υποβαθμίσεις, ενώ απογοήτευση εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Οι παριστάμενοι βουλευτές του ΑΚΕΛ, προσπάθησαν να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και ότι θα δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές. Ο Σταύρος Ευαγόρου σημείωσε ότι επί των 24 σημείων που συμφώνησαν τα κόμματα στις 22 Ιουλίου, υπάρχει συμφωνία στο 95% των όσων παρουσίασε η κυβέρνηση, κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να ψηφίσουν το πρώτο πακέτο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με τα υπόλοιπα μέτρα.

Τους τόνους ανέβασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ο οποίος άφησε αιχμές για σχέσεις των κομμάτων με οίκους αξιολόγησης.

«Πολλές φορές κάνατε λόγο για οίκους αξιολόγησης και υποβαθμίσεις για τα οποία εμείς δεν είχαμε ίδέα, οπότε εσείς που ξέρετε τι γίνετε με τους οίκους αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό ζήτημα είναι να περάσει το πρώτο πακέτο». Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε λέγοντας ότι «όταν τελειώσει η συνεδρία να σας δώσω πληροφορίες για υπουργό της κυβέρνησής σας που μιλούσε συνεχώς στα τηλέφωνα με τους οίκους».

«Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήσασταν μέρος αυτής της κυβέρνησης κύριε Παπαδόπουλε», απάντησε ο κ. Λαμάρης.

Σε άμυνα ο υπουργός
Ο κ. Καζαμίας πέρασε στην άμυνα και βλέποντας το κακό κλίμα και το ενδεχομένο οριστικής ρήξης, αποκάλυψε τη διαπραγματεύση για τη θεσμοθέτηση σε μόνιμη βάση της αποκοπής του 3% και εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η διαβούλευση μπορεί να κλείσει και εντός τριημέρου.

Σε λεπτομέρειες μπήκε και για άλλα ζητήματα που αφορούν την περικοπή δαπανών. Έκανε γνωστό ότι υπάρχει γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα που κρίνει ως αντισυνταγματική ρύθμιση για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο μέσο όρο των αποδοχών των 30 μηνών. Η ρύθμιση που εξετάζεται τώρα είναι να απαγορευτεί η προαγωγή ένα χρόνο πριν την αφυπηρέτηση.

Σε ότι αφορά την ΑΤΑ ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να κλείσε σε ένα διήμερο, όπως και η στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

http://www.kathimerini.com.cy

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κύπρος: Παράταση για τη συναίνεση

  1. Παράθεμα: Κύπρος: Προφορικό περίγραμμα ύψους… 360 εκατ. ευρώ « Ελληνική Οικονομία Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.