Κύπρος: Στα ύψη οι αξίες… σε μία πενταετία

Χρυσές θα γίνουν οι αξίες των ακινήτων, με βάση τις οποίες και θα φορολογούνται, όταν ολοκληρωθεί η νέα γενική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων. Η προκαταρκτική μελέτη των νέων αξιών από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας, η οποία και συνοδεύει το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση τα της φορολογίας ακίνητης περιουσίας (αποτελεί μέρος του πρώτου πακέτου μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση), αποκαλύπτει τη σημαντική αύξηση των αξιών τα τελευταία 30 χρόνια. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό ότι τα επόμενα χρόνια η φορολογία της ακίνητης περιουσίας θα αποτελέσει μια βασική (και χρυσοφόρα) πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το εντυπωσιακό στην εισηγητική έκθεση του σχετικού νομοσχεδίου είναι ότι το ίδιο το Τμήμα εκτιμά ότι θα απαιτηθεί μια πενταετία για την ολοκλήρωση της νέας γενικής εκτίμησης «νοουμένου ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες υπηρεσιακές προϋποθέσεις και συνθήκες (προσωπικό και αναγκαίο προσωπικό)», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί «αναγκαίο και επείγον» όπως δοθεί η εντολή στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας να προχωρήσει στον προγραμματισμό και την υλοποίηση της γενικής εκτίμησης ακινήτων. Επίσης θεωρεί «παραδοξότητα και αναχρονισμό» να παραμένουν οι αξίες στα επίπεδα του 1980, κατάσταση «που οδηγεί σε τεράστιες απώλειες εσόδων του Κράτους και ανισότητες μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων».

Η προκαταρκτική μελέτη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωροταξίας έχει εξάγει άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι αξίες των οικοπέδων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Στην Αμμόχωστο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Δηλαδή ένα οικόπεδο που είχε το 1980 αξία 10.000 ευρώ σήμερα φτάνει τα 270.000 ευρώ! Οι μεταβολές είναι πιο «ήπιες» στις κατοικίες και τα διαμερίσματα. Πρακτικά μικρός αριθμός θα απομείνει κάτω από το νέο αφορολόγητο όριο των 120.000 ευρώ.

 

Η πρώτη φάση

Ωστόσο, επειδή η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλει τη λήψη μέτρων, την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σχέδιο νόμου το οποίο υπερδιπλασιάζει τα ετήσια φορολογικά έσοδα από την ακίνητη περιουσία. Ειδικότερα αυξάνονται κατά 14 εκατ. ευρώ, σε 24,2 εκατ. ευρώ από 10,2 εκατ. ευρώ. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη βαθιά παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, την αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων στα σημερινά επίπεδα.

Η λύση που έχει επιλεγεί είναι η μείωση των ποσών των υφιστάμενων φορολογικών κλιμάκων κατά πέντε φορές –έτσι ώστε να φορολογηθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες– και ο διπλασιασμός των φορολογικών συντελεστών σε τρεις κατηγορίες ιδιοκτητών.

Σήμερα η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων (δεν υπάρχει διαφορά) έχει ως εξής:

-Ιδιοκτησίες με αξία το 1980 μέχρι 170.860 ευρώ δεν καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας (98,74% των ιδιοκτησιών).

-Ιδιοκτησίες με αξία από 170.861 ευρώ μέχρι 427.150 ευρώ επιβαρύνονται με φόρο ίσο με 2,5 τοις χιλίοις της αξίας (0,92% των ιδιοκτησιών).

-Ιδιοκτησίες με αξία από 427.151 ευρώ ως 854.300 ευρώ επιβαρύνονται με φόρο 3,5 τοις χιλίοις (0,20% των ιδιοκτησιών).

-Ιδιοκτησίες με αξία (πάντα το 1980) μεγαλύτερης των 854.301 ευρώ καταβάλλουν ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ποσοστό 5 τοις χιλίοις της αξίας (0,14%) των ιδιοκτητών.

Από την εφαρμογή του ισχύοντος καθεστώτος εισπράττεται ποσό 10,2 εκατ. ευρώ.

 

Η πρόταση

Το σενάριο αύξησης των εσόδων που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία, το 1980, μέχρι 120.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία από 120.001 ευρώ μέχρι 170.000 θα καταβάλλουν φόρο 4 τοις χιλίοις.
-Ιδιοκτησίες αξίας 170.001 ευρώ μέχρι 300.00 ευρώ θα καταβάλλουν φόρο 5 τοις χιλίοις.
-Ιδιοκτησίες από 300.001 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ . θα καταβάλλουν φόρο 6 τοις χιλίοις – Ιδιοκτησίες από 500.001 ευρώ μέχρι 800.000 ευρώ θα καταβάλλουν φόρο 7 τοις χιλίοις.

– Ιδιοκτησίες με αξία, το 1980, μεγαλύτερη των 800.001 ευρώ θα καταβάλλουν ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας 8 τοις χιλίοις.

Τα έσοδα υπολογίζονται σε 24,2 εκατ. ευρώ.

 

ΕΝΘΕΤΟ
Προσοχή ζητούν οι κατασκευαστές

Ο τομέας της κτηματαγοράς και των κατασκευών από την πλευρά του ζητάει μέτρα τόνωσης της αγοράς και όχι νέους φόρους. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών υπενθυμίζει ότι η απώλεια αγοραστών υπερβαίνει το 70% και τα έσοδα του κράτους από την κτηματαγορά μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ το διάστημα 2007 – 2010.

Ο Σύνδεσμος ζητεί από το Υπουργείο Οικονομικών ελαφρύνσεις στις συναλλαγές:

-Άμεση αφαίρεση μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται Φ.Π.Α. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που επιβάλλει Φ.Π.Α. χωρίς κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών.

-Οι κλίμακες μεταβιβαστικών τελών πρέπει να διαφοροποιηθούν και να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή εικόνα. Σήμερα για τη μεταβίβαση ενός διαμερίσματος αξίας 200.000 ευρώ ο πολίτης καλείται να πληρώσει μεταβιβαστικά ύψους 9.000 ευρώ και επιπλέον 30.000 ευρώ ΦΠΑ, δηλαδή 2600% περισσότερη φορολογία σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, όταν οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν χαμηλότερες.
-Μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών και αύξηση των αφορολογήτων ποσών. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών θα οδηγήσει στην προώθηση της διαθεσιμότητας των ακινήτων που προορίζονται για κατασκευαστικά έργα και θα συμβάλει θετικά στην αναθέρμανση της αγοράς.

-Σε ό,τι αφορά την επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης σ’ ένα ευρύτερο πακέτων μέτρων. Οι κατασκευαστές ζητούν ενοποίηση όλων των φορολογιών και τον διαχωρισμό τους σε φορολογία απόκτησης και φορολογία κατοχής έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει εξαρχής ακριβώς τι θα πληρώνει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 21 Αυγούστου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.