Κύπρος: Οι αγορές θέλουν μόνιμη την έκτακτη εισφορά

Τη θεσμοθέτηση σε μόνιμη της έκτακτης εισφοράς ύψους 3%, για τρία χρόνια ή όσο απαιτηθεί, στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλλων που προβλέπει το πρώτο πακέτο μέτρων ζητούν οι οίκοι αξιολόγησης, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, θα παρουσιάσει το περίγραμμα των μέτρων του δεύτερου πακέτου, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις ανησυχίες των κομμάτων, τα οποία ζητούν να υπάρξει μια πλήρης εικόνα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δεύτερο πακέτο θα κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Η εισφορά
Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη κατά τη διάρκεια ανεπίσημων επαφών με αναλυτές των οίκων αξιολόγησης, η έκτακτη εισφορά χαρακτηρίστηκε ως διαρθωτικό μέτρο (εφόσον γίνει μόνιμη), ενώ σημαντικό μέτρο θεωρείται η αύξηση του ΦΠΑ.

Επίσης οι οίκοι θεωρούν ουσιαστικό στοιχείο της δημοσιονομικής εξυγίανσης την πολιτική συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

«Ζητούν ταύτιση με τα όσα έγιναν σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, και όχι με το ελληνικό πρότυπο», σημείωσε.

«Η κυπριακή οικονομία είναι κατά βάση υγιής. Αν η συνολική εισφορά ύψους 4,30% (περιλαμβάνει και την αύξηση της εισφοράς προς χήρες και ορφανά) γίνει μόνιμη θα αποτελεί μια σοβαή διαρθρωτική παρέμβαση», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης. Μάλιστα όπως είπε την ίδια γνώμη είχε και ο μακαρίτης dιευθύνων αναλογιστής της εταιρείας Muhanna, Γιώργος Ψαράς.

«Πρέπει να πείσουμε τις αγορές, ο διάλογος για το συνταξιοδοτικό δεν ολοκλήρωθηκε», σημείωσε.

Η αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αρνητική, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, καθώς η μη καταβολή εισφορών αποτελεί όρο εργοδότησης.

Έκκληση

Με έκκληση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστου Πατσαλίδη για υπερψήφιση του πρώτου πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέστη λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων.

Ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι η υπερψήφιση του πρώτου πακέτου μέχρι τις 25 Αυγούστου. διαφορετικά «θα είναι αργά» για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αυτή τη φορά, όπως είπε, οι υποβαθμίσεις θα είναι χειρότερες.

«Να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική μας πολιτική έχει ως στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό το μήνυμα οι οίκοι θα το λάβουν υπόψη στις αξιολογήσεις τους». Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου είπε ότι αυτές ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου (υπό την προϋπόθεση ότι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων τους) ενώ για το 2012 υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ.

«Είναι άδικο για 1 δισ. ευρώ να θέσουμε την οικονομία μας κάτω από μηχανισμούς», είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Οι συντεχνίες

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με ακροάση των συντεχνιών, με την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου να δέχεται έντονες επικρίσεις από μέλη της Επιτροπής. Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία που έγινε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι πρέπει να συνεισφέρουν όλοι και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε για την αύξηση του ΦΠΑ και σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε από τις συντεχνίες. Ένταση υπήρξε όταν ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι βουλευτές. Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Κουλία, ο οποίος είπε ότι ο κ. Χατζηπέτρου προσβάλει τους θεσμούς και ότι δεν μπορούν να συγκρίνονται οι υπάλληλοι με τους βουλευτές που ασκούν λειτούργημα.

«Γιατί εσείς δουλεύετε παραπάνω από τους δημοσίους υπαλλήλους» ήταν το σχόλιο του κ. Χατζηπέτρου, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων και κυρίως του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.


www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.