H φορητή τεχνολογία αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Η φορητή τεχνολογία πρόκειται να μεταμορφώσει τόσο τις λειτουργίες των αεροπορικών εταιρειών, όσο και την συνολική ταξιδιωτική εμπειρία, διαπιστώνει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Amadeus. Η έρευνα, με τίτλο “Ο μόνιμα συνδεδεμένος ταξιδιώτης: Πως η φορητή τεχνολογία θα μεταμορφώσει το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών”, είναι μια παγκόσμια έρευνα που εντοπίζει τις αλλαγές στην συμπεριφορά των ταξιδιωτών προς τις φορητές υπηρεσίες των αεροπορικών εταιρειών, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις ιδιαίτερες, αναδυόμενες φορητές τεχνολογίες που θα φέρουν την επανάσταση σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας στο μέλλον.

 

Η έρευνα, την οποία επιμελήθηκε ο Norm Rose της Travel Tech Consulting, περιλαμβάνει μια εκτίμηση των δυνατοτήτων των αεροπορικών εταιρειών σήμερα, τις αναδυόμενες φορητές καινοτομίες που είναι πιθανό να παρουσιαστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς επίσης και την προηγμένη λειτουργικότητα που πρόκειται να αλλάξει ολοκληρωτικά την διαδικασία του ταξιδιού, όπως την ξέρουμε, στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

 

Υψηλή η ζήτηση των ταξιδιωτών για φορητές υπηρεσίες

Ενώ οι φορητές υπηρεσίες στην ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, είναι προφανές ότι οι ταξιδιώτες αρχίζουν να έχουν προσδοκίες, απαιτήσεις και να υιοθετούν αυτές τις τεχνολογίες, αφού το 16% των ερωτώμενων χρησιμοποιεί smartphones για να κλείσει το ταξίδι του. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 18% στις ηλικίες 18-35 και σε 33% μεταξύ αυτών που ταξιδεύουν συχνά. Επιπλέον, το 3,4% όλων των ταξιδιωτών χρησιμοποιούν πλέον τα κινητά τους για να πραγματοποιούν check-in στις πτήσεις τους, με το ποσοστό να αυξάνεται σε 7,4% στην Ασία.

 

Αναδυόμενες φορητές δυνατότητες

Αν και βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, η χρήση φορητών συσκευών γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα κανάλι με το οποίο μπορεί κάποιος να προκρατήσει βοηθητικές υπηρεσίες, με το 1,4% των ταξιδιωτών να έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι πρόσφατα το κινητό τους για να αγοράσουν βοηθητικές υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν οι βοηθητικές υπηρεσίες προσφέρουν ταυτόχρονα αυξημένες ευκαιρίες αύξησης εσόδων και την δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, η πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι η δυνατότητα να πωλούν απρόσκοπτα βοηθητικές υπηρεσίες μέσω των φορητών καναλιών απέχει τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσουν τις πληρωμές μέσω κινητών, για να είναι σε θέση να επεξεργάζονται πληρωμές για πτήσεις και βοηθητικές υπηρεσίες. Υπάρχει μια ιδιαίτερη ώθηση από αυτή την αναδυόμενη αγορά, όπου το “φορητό πορτοφόλι” αντιμετωπίζεται ως  ένας ασφαλής, μακροπρόθεσμος αντικαταστάτης των μετρητών.

«Τα κινητά συνεχίζουν να διαμορφώνουν το πως οι εταιρείες αλληλεπιδρούν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών τους. Παρέχει στους ταξιδιώτες μια προσωπική, μονίμως συνδεδεμένη συσκευή που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στο να μεταμορφώσει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι άνθρωποι», δήλωσε η κα Julia Sattel, αντιπρόεδρος του Τμήματος Airline IT της Amadeus.

«Σύμφωνα με την iSuppli Corp., πάνω από το 73% του πληθυσμού της γης, ισοδύναμο με περίπου 5 δις άτομα, διαθέτει μια φορητή συσκευή κάποιας μορφής», τονίζει από την πλευρά του ο  συγγραφέας της έρευνας, Norm Rose, της Travel Tech Consulting.

«Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη φορητή τεχνολογία, όχι μόνο για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους αλλά και για να επιτρέψουν την αύξηση των πωλήσεων και να ενθαρρύνουν την ενίσχυση του brand loyalty. Αλλά κυρίως, πρέπει να συμβαδίσουν με τις προτιμήσεις των επιβατών, που συνεχώς αλλάζουν», προσέθεσε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην 18η Ετήσια Σύσκεψη για το e-Commerce Αεροπορικών Εταιρειών της Amadeus, που διοργανώθηκε από 15-17 Ιουνίου στις Κάννες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 14 Αυγούστου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.