Κύπρος: Στα περυσινά υψηλά επίπεδα η φοιτητική στέγη

Η έναρξη της περιόδου εγγραφών στα πανεπιστήμια της Κύπρου σηματοδοτεί και την έναρξη μιας επίπονης προσπάθειας για τη στέγαση των νέων φοιτητών. Μεσιτικά γραφεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, όπου φιλοξενούνται οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, έχουν αρχίσει να δέχονται τα πρώτα τηλεφωνήματα. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές των μισθωμάτων σε διαμερίσματα κοντά στα πανεπιστήμια θα παραμένουν στα περυσινά υψηλά επίπεδα. Η τιμή βάσης, σε όλες τις περιοχές, είναι τα 400 με 450 ευρώ το μήνα, χωρίς επίπλωση, αλλά τα περισσότερα σπίτια ενοικιάζονται σε υψηλότερες τιμές, ακόμη και πάνω από τα 550 ευρώ. Η Έγκωμη είναι η πιο ακριβή περιοχή, με τα μονάρια να ενοικιάζονται ακόμη και προς 600 ευρώ.

Φέτος, όμως, ασκούνται από τους γονείς περισσότερες πιέσεις προς τους μεσίτες για φθηνότερα σπίτια, αλλά το δυστύχημα είναι ότι ο μικρός αριθμός μικρών διαμερισμάτων (μονάρια) δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Στην Κύπρο ο αριθμός των φοιτητών ξεπερνά τις 32.000, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο 2009 – 10, από τους οποίους τα 2/3 είναι Κύπριοι και οι υπόλοιποι ξένοι. Υπάρχει μια μεγάλη αγορά, οι ανάγκες της οποίας δεν καλύπτονται. Οι κατασκευαστές χτίζουν οικοδομές με γνώμονα την πώληση του διαμερίσματος σε οικογένειες και όχι την εκμετάλλευση. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών επιθυμούν να μείνουν μόνοι, ενώ όσοι δοκίμασαν τη συγκατοίκηση για να μοιραστούν το κόστος (ένα δυάρι ενοικιάζεται και με 550 με 600 ευρώ) τις περισσότερες φορές την επόμενη χρονιά αναζητούν χώρο για να μείνουν μόνοι.

Την τελευταία διετία κατασκευάζονται οικοδομές με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές (πχ. στην Αγλαντζιά), τα διαθέσιμα όμως οικόπεδα δεν είναι πολλά. Έτσι τα νέα αυτά διαμερίσματα γίνονται ανάρπαστα, καθώς πέραν της γειτνίασης με το πανεπιστήμιο, είναι και νεόκτιστα.

Η παλαιότητα της οικοδομής και το επίπεδο εξοπλισμού του διαμερίσματος αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του ύψους του ενοικίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαστών προτιμούν διαμερίσματα που διαθέτουν ηλεκτρικά είδη, κλιματισμό και βασική επίπλωση.

 

Ζητούν το φθηνότερο

«Οι γονείς ζητούν μονάρια σε καινούρια οικοδομή, το πολύ τριετίας, με επίπλωση και εξοπλισμό, δίπλα στο πανεπιστήμιο, αλλά με τιμή 300 ευρώ. Τέτοιοι είδους ακίνητα δεν υπάρχουν», τονίζει στην «Κ» η μεσίτρια, Ραλία Παπαδοπούλου. «Ζητάνε όσο το φθηνότερο. Μονάρια με τιμή στα 400 ευρώ υπάρχουν, αλλά όσοι τα έχουν ενοικιάσει διαμένουν σε αυτά για το σύνολο των σπουδών τους».

«Οι τιμές είναι υψηλές, χωρίς να έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι, και οι γονείς προβληματίζονται», σημειώνει από την πλευρά του ο μεσίτης Νίκος Ξενοφώντος. «Αναζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά φέτος έχουν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για την τιμή. Θέλουν το χαμηλότερο δυνατό ενοίκιο».

«Πολλοί προσπαθούν να κλείσουν το ενοίκιο από τον Αύγουστο για να γλιτώσουν την καταβολή ενός ενοικίου», σημειώνει από την πλευρά του ο Κυριάκος Σιάκος. «Τα σπίτια με 400 ευρώ είναι λίγα. Επίπεδα τιμών 450 με 500 είναι πιο πιθανά. Τα παλαιότερα, άνω της τριετίας, κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά είναι λίγα».
Λευκωσία

Στη Λευκωσία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 450 και 650 ευρώ για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε πολυκατοικία έως και πέντε ετών και έχοντας το βασικό εξοπλισμό ηλεκτρικών ειδών. Η ακριβότερη περιοχή στη Λευκωσία είναι η οδός Καλλιπόλεως και οι πάροδοί της, αφού είναι κοντά στα κεντρικά κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι τιμές στην Καλλιπόλεως είναι από 500 ευρώ το λιγότερο για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, ενώ πάνω από 600 ευρώ είναι οι τιμές για τα δυάρια. Σε επίπεδα ενοικίων άνω των 500 ευρώ (για ενός υπνοδωματίου διαμερίσματα) κινούνται και οι περιοχές της Μακεδονίτισσας, Παλλουριώτισσας και Καϊμακλίου αλλά και της Αγλαντζιάς. Στα στούντιο, που είναι μικρότερα, οι τιμές ξεκινούν από 400 ευρώ.

Η Λεμεσός

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Λεμεσό, όπου το ΤΕΠΑΚ αναπτύσσεται στο κέντρο της πόλης.

«Είναι δύσκολο για έναν φοιτητή να βρει αυτό που ζητάει στο κέντρο της Λεμεσού», σημειώνει η μεσίτρια, Γιούλα Ρούσου.

«Θα είναι δύσκολο να καλυφθεί η ζήτηση και οι τιμές παραμένουν υψηλές. Πολλοί αναγκάζονται να αναζητήσουν διαμέρισμα εκτός κέντρου», υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Παρπόττας.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ θα αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών, ασκώντας νέες πιέσεις στην αγορά κατοικίας.

Οι τιμές στη Λεμεσό για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται μεταξύ 400 και 600 ευρώ. Στα 600 με 700 ευρώ είναι οι τιμές για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, ωστόσο, η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά τα μονάρια. Περιοχές της πόλης που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι πέραν της περιοχής Παντοπωλείου, η πλατεία Ηρώων, η λεωφόρος Μακαρίου και ο Μόλος.

 

Ιδιωτική φοιτητική εστία

Το κενό που υπάρχει στη φοιτητική μέριμνα (οι υπάρχουσες υποδομές σε φοιτητικές εστίες υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών) επιχειρεί να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Η ιδιωτική φοιτητική εστία UC Hall, απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου Κύπρου, δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες διαμονής των φοιτητών. Αποτελείται από 161 πολυτελή studios, πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα. Το πακέτο διαμονής στο UC Hall περιλαμβάνει όλες τις βασικές υπηρεσίες (Internet, ηλεκτρισμό, νερό) για ευκολία των φοιτητών, καθώς επίσης κοινόχρηστα, γυμναστήριο και επιδιορθώσεις βλαβών καταβάλλοντας ένα σταθερό μηνιαίο ποσό.

 

 

BOX

 

Ακριβή η Αθήνα, φθηνότερη η περιφέρεια

 

Ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών θα σπουδάσει εκτός Κύπρου και συγκεκριμένα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, την περίοδο 2009 – 2010 στο εξωτερικό φοιτούσαν 20.051 φοιτητές, από τους οποίους οι 10.262 στην Ελλάδα και οι 7.983 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά η αγορά φοιτητικής στέγης δείχνει αλώβητη. Μπορεί οι τιμές των ενοικίων να πέφτουν στα μεγάλα διαμερίσματα (και μάλιστα πολλά να είναι ανοίκιαστα), αλλά στις γκαρσονιέρες οι τιμές είναι στάσιμες. Επίσης, μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων πόλεως της περιφέρειας. Οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια σε Παγκράτι, Καισαριανή και Ζωγράφου είναι δημοφιλή με το χαμηλότερο ενοίκιο να ξεκινά από τα 400 ευρώ, σε παλιό διαμέρισμα και σε κτήριο χωρίς ασανσέρ, θέρμανση ή σε ισόγειο! Στον Πειραιά οι τιμές είναι πιο χαμηλές με τις τιμές να ξεκινούν από τα 300 ευρώ. Η μεγάλη διαφορά της Αθήνας με την υπόλοιπη Ελλάδα (και την Κύπρο) είναι ότι διαθέτει πλέον ένα εκτεταμένο δίκτυο συγκοινωνιών που επιτρέπει σε ένα φοιτητή να μένει μακριά από το πανεπιστήμιο που φοιτά.

Στη Θεσσαλονίκη στα καινούργια διαμερίσματα τα ενοίκια κυμαίνονται στα 400 – 450 ευρώ, ενώ στα παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα στα 350 με 380 ευρώ. Στην Κομοτηνή οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως και 320 ευρώ για γκαρσονιέρες και στούντιο. Στην Αλεξανδρούπολη τα μισθώματα διαμορφώνονται στα 300 – 430 ευρώ και τα στούντιο στα 220 – 260 ευρώ. Στη Ξάνθη τα ενοίκια για τις γκαρσονιέρες διαμορφώνονται στα 300 – 330 ευρώ, ενώ περιφερειακά του κέντρου οι τιμές πέφτουν. Στην Πάτρα τα μισθώματα για γκαρσονιέρες είναι μεταξύ 200 -300 ευρώ, ενώ για τα δυάρια ξεκινούν από 280 ευρώ και φθάνουν τα 400.

Η οικονομική κρίση αδειάζει τα περιφερειακά ΤΕΙ, καθώς πολλοί φοιτητές δεν εγγράφονται σε σχολές στις οποίες έχουν εισέλθουν, καθώς η οικογένειά τους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα. Για παράδειγμα στην Κοζάνη, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 160–260 ευρώ, ενώ στη Φλώρινα μπορεί κανείς να νοικιάσει στούντιο ακόμα και με 150–200 ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.