Επιστροφή κεφαλαίων από Κύπρο σε Ελλάδα

του Γιώργου Mαντέλα

Η πορεία είναι πλέον αντίστροφη. Μετά τη μαζική φυγή των καταθετικών κεφαλαίων από την Ελλάδα, λόγω του φόβου μιας ενδεχόμενης… πτώχευσης της χώρας, φαίνεται ότι πλέον ήρθε η ώρα του -μερικού αρχικά- επαναπατρισμού τους.

Υπολογίζεται ότι από την προπερασμένη Παρασκευή έως και το τέλος της εβομάδας που μας πέρασε περίπου 1,2 δισ. ευρώ επέστρεψε στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, στο ποσό αυτό υπολογίζονται οι καταθέσεις που «μπήκαν» και πάλι στους εν Ελλάδι τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από την Κυπρο. Πρόκειται κυρίως για καταθέσεις που όλο τον προηγούμενο χρόνο είχαν αναζητήσει σε κυπριακές τράπεζες ασφαλές «καταφύγιο», λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Μετά τη συμφωνία, όμως, για τη χορήγηση και δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα, στην τελευταία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το περιβάλλον προφανώς έγινε περισσότερο ασφαλές και η κίνηση της επιστροφής ξεκίνησε.

Επικουρικά, σε αυτήν την εξέλιξη, λειτούργησε και το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση του νησιού, σε συνδυασμό με τις υποβαθμίσεις της τοπικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης αντέστρεψαν τους όρους και προκάλεσαν κλίμα ανησυχίας, αυτή τη φορά στη Λευκωσία. Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ο επαναπατρισμός.

Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που επανακατατέθηκαν στους εγχώριους καταθετικούς λογιαρασμούς ήρθε κατευθείαν από τα… σεντούκια. Για την ακρίβεια από τις διάφορες οικιακές κρυψώνες που είχαν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, για να προφυλαχτούν από τον φόβο ότι επίκειται «το τέλος του κόσμου». Σχεδόν το 50% απ’ αυτό το 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είχε αυτή την προέλευση. Εννοείται ότι οι τράπεζες τα υποδέχθηκαν και αυτά με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έσπευσαν να κάνουν και κάτι που θύμιζε τα παλιά. Αμέσως «έκοψαν» τα επιτόκια που προσέφεραν για την προσέλκυση καταθέσεων. Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο βοήθειας είχαν φτάσει να προσφέρουν ακόμα και 7% για μεγάλα ποσά. Με το που υπογράφτηκε η συμφωνία και άρχισε με μια ροή η επιστροφή των κεφαλαίων, το ίδιο επιτόκιο έπεσε στο 5%.

Συμβαίνουν αυτα, θα μπορούσε κανείς να πει, λαμβάνοντας υπόψη ότι έτσι λειτουργεί η αγορά. Οσοι πρόλαβαν πάντως και πήραν απόδοση υψηλότερη του 7% θα θυμούνται τη συγκυρία με τη σχετική «συγκίνηση». Οι υπόλοιποι απλώς θα περιμένουν. Ωστοσο, ένα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Θα περάσει πολύς καιρός για να επιστρέψει το σύνολο των κεφαλαίων που «έφυγε» από τις τραπεζικές καταθέσεις τους τελευταίους 16 μήνες. Αν επιστρέψει ποτέ, γιατί υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που δεν θα το επιτρέψουν.

Κατ’ αρχήν, υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό φτάνει πλέον στα 50 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 30 δισ. πήραν τον δρόμο για τις τραπεζες του εξωτερικού. Ως επί το πλείστον, τις ελβετικές. Τα άλλα 20 δισ. ευρώ, όμως, τι έγιναν; Η απάντηση που δίνεται αρμοδίως, ακόμα και από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι ότι δαπανήθηκαν για να καλύψουν τρέχουσες, καταναλωτικές ανάγκες των καταθετών. Οπερ σημαίνει ότι αυτά χάθηκαν άπαξ διά παντός…

www.kathimerini.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.