Κύπρος: Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των ακινήτων

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα στις τιμές ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τις τιμές των ακινήτων (πώληση και ενοίκιο)  να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις κύριες αστικές περιοχές της χώρας.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 8,3%, των σπιτιών κατά 7,0%, των εμπορικών ακινήτων κατά 6,5%, των γραφείων 7,4% και των αποθηκών 2,0%.

Η μέση τιμή ενοικίασης μειώθηκε στα διαμερίσματα κατά 0.9%, τα μισθώματα για σπίτια υποχώρησαν κατά 1,3%, για τα καταστήματα 1,0%, για τις αποθήκες 0,7% και για γραφεία 1,3%. Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι τιμές  ενοικίασης υποχώρησαν κατά 6,1% για τα διαμερίσματα, 10,7% για σπίτια, 7,1% για τα καταστήματα, 6,3% για τα γραφεία και 5,8% για τις αποθήκες.

«Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται υποδεικνύουν τόσο το ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν χαμηλότερα ενοίκια, αλλά και το ότι οι ενοικιαστές διαπραγματεύονται περισσότερο τα ενοίκιά τους ή μετακινούνται σε μικρότερες ή πιο φθηνές μονάδες», αναφέρεται στην ανάλυση του RICS.

«Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Κύπρος δέχτηκε το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς επίσης και των συνεχόμενων υποβαθμίσεων της Κύπρου και των Κυπριακών τραπεζών από διάφορους Οίκους αξιολόγησης», σχολιάζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, Παύλος Λοΐζου.

«Παρά το γεγονός», προσθέτει, «ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπια οικονομική ανάπτυξη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκάλεσαν συναισθήματα αβεβαιότητας στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στις συναλλαγές και του ενδιαφέροντος από εγχώριους αγοραστές. Η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε προς το τέλος του 2010 έχει σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς εταιρείες, επενδυτικά ταμεία και φυσικά πρόσωπα παραμένουν σε στάση αναμονής ως προς τις εξελίξεις. Παρουσιάζεται, ωστόσο, ένα περιορισμένης κλίμακας επενδυτικό ενδιαφέρον για   κεντρικές περιοχές των πόλεων, αν και αυτό δεν μετατρέπεται σε πράξη», καταλήγει.

 

Απόδοση επενδύσεων

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011, οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3,6% για διαμερίσματα, 1,9% για σπίτια, 6% για καταστήματα, 4,8% για αποθήκες και 4,8% για γραφεία.
Η παράλληλη μείωση των τιμών αλλά και των ενοικίων, έχει ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός σκηνικού σταθεροποίησης το οποίο όμως είναι πλασματικό, κατά την εκτίμηση της έκθεσης του RICS.

seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 17 Ιουλίου 2011

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.