Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων συστήνει ο ΟΟΣΑ

Η ειδική έκθεση για την Ελλάδα που  έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) στις 2 Αυγούστου προβλέπει την ελπίδα για την αρχή μιας ανάπτυξης με «θετικό πρόσημο το 2012», εφόσον συνεχίσει με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή βαρών και απολαβών το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Αναγνωρίζει ότι, όπως είναι φυσικό, η συρρίκνωση του προϋπολογισμού μείωσε την εσωτερική ζήτηση. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από το 4% το 2010 και το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 16% στις αρχές του 2011.

Παρά μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 η ύφεση θα συνεχισθεί το τρέχον έτος και μόνο το 2012 μπορούμε να ελπίζουμε για θετική ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής των δημοσιονομικών της για να βγει από τη σοβαρή κρίση στην οποία βρίσκεται», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα πως το 2012 θα υπάρξει θετικό πρόσημο στον τομέα της ανάπτυξης.

Τονίζεται δε πως υπό ορισμένες προϋποθέσεις το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στις δύο προσεχείς δεκαετίες και να διαμορφωθεί τελικώς στο 60% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης οι προϋποθέσεις αυτές είναι η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και η απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπομένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα. Ωστόσο, προβλέπουν και αυτοί με τη σειρά τους πως το χρέος θα βρεθεί στο απόγειο του το 2013.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμοστεί και που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση των βαθιών αιτίων της κρίσης και όχι των συμπτωμάτων. Επιχειρεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει τα θεμέλια για μια υγιή και μακροπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη», προσθέτουν και εκφράζουν την εκτίμηση πως το πρόγραμμα θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Σε σχέση με τις αγορές είτε πρόκειται για υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, ή βιομηχανίες, η έκθεση υπογραμμίζει την έως τώρα έλλειψη καινοτομίας, τη μη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης για το θέμα των μισθολογικών συμφωνιών στις εταιρείες, για το τελικό άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων όπως των φαρμακοποιών ή των δικηγόρων καθώς και τους δισταγμούς που δείχνει για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν οι προσπάθειες για τη σταθερότητα των τραπεζών αλλά και για την ανάκαμψη της αγοράς μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών για τα δάνεια.

Συνιστά επίσης τη συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό των ιατρικών δαπανών και την βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, για τον ΟΟΣΑ είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα «να πεισθούν οι αγορές ότι είναι ικανή να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις».

http://www.dailynews24.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.