Άμεση χαρακτηρίζει την απειλή ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τράπεζα Κύπρου. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας προέβει σε δημόσια παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην οικονομία επισείοντας τον κίνδυνο δυσκολιών στην αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους. Η εκτενής ανακοίνωση της Τράπεζας αποτελεί, παράλληλα, και ένα έμμεσο μήνυμα προς την κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μετάσχει στην αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει ότι «έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση, οδηγώντας την σε προκοπή και ευμάρεια στη βάση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας απαλλαγμένης από αντιλήψεις που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».
Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, άσχετα αν έχουν δίκιο ή όχι, και πως είναι καταστροφικό να τους αγνοούμε τη στιγμή που ολόκληρη η ευρωζώνη αναγνωρίζει την επιρροή τους και καθορίζει πολιτικές που αποσκοπούν στον καθησυχασμό των αγορών».
Ταχύτητα στις αποφάσεις
Οι αγορές, προειδοποιεί η τράπεζα, κινούνται με γοργούς ρυθμούς.
«Αναποφασιστικότητα, διαφωνίες ή απλά λόγια χωρίς ουσία τιμωρούνται, ενώ τολμηρές πράξεις επιβραβεύονται. Με την απραξία μας διακυβεύουμε τη δυνατότητα αναχρημαδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Άμεση είναι η απειλή της ένταξης της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Μακροπρόθεσμα, χώρα στιγματισμένη, χώρα λαβωμένη, χώρα με οικονομικές δυσχέρειες, δεν θα προσφέρεται πλέον για περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο. Το οικοδόμημα που χρόνια τώρα κτίσαμε, που συνεισφέρει τόσα πολλά στην Κυπριακή οικονομία και που αποτελεί βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, θα διαβρωθεί. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ανελέητος».