Κύπρος: Ελπίδες ανάκαμψης από τα νέα τοπικά σχέδια

Τα νέα τοπικά σχέδια στα αστικά κέντρα της Κύπρου, με την αύξηση του συντελεστή δόμηση να επιτρέπει την ανέγερση κτηρίων ως και 30 ορόφων, μπορούν να δώσουν ώθηση στην ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων της Κύπρου, εκτιμά η νέα έκθεση για την κυπριακή αγορά ακινήτων της συμβουλευτικής εταιρείας αξιολόγησης ακινήτων Danos, μέλος του δικτύου συνεργατών της γαλλικής BNP Baribas Real Estate.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αγορά ακινήτων της Κύπρου συνεχίζει να καταγράφει κάμψη και παρατίθενται τα σχετικά στοιχεία του RICS, τα οποία και δημοσίευσε αναλυτικά η «Κ» την περασμένη εβδομάδα.
Ως θετικά καταγράφονται τα σχέδια της κυβέρνηση για εφαρμογή νέων τοπικών σχεδίων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς ακινήτων.
«Μια σημαντική αλλαγή θα είναι η αλλαγή του προγραμματισμού
των τοπικών ζωνών και η αύξηση του συντελεστή δόμησης, που σε ορισμένες περιοχές θα επιτρέπει την κατασκευή των κτιρίων έως και 30 ορόφους, γεγονός που θα επιτρέχει την υποδοχή νέων μεγάλων έργων», σημειώνεται στην έκθεση. Σε θετική κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν και νέοι νόμοι για την αγορά πρώτης κατοικίας, τα οποία, όπως εκτιμάται, θα φέρουν μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων.

Η Λευκωσία
Ειδική αναφορά γίνεται στις προσπάθειες αστικής ανάπτυξης της Λευκωσίας, με επίκεντρο το κέντρο και την εντός των τοιχών πόλη.
Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης της Danos (η οποία διανέμεται στο παγκόσμιο πελατολόγιο της BNP Paribas) το κέντρο της Λευκωσίας και η εντός των τειχών πόλης, φιλοξενεί πολλά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημεία αρχαιολογική αξία για Κύπρος. Το κέντρο είχε υποστεί εγκατάλειψη μετά τη διαίρεσή του, ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής και κατοχής.
«Μια συγκεκριμένη στρατηγική αστικής ανάπτυξης έπρεπε να
εφαρμοστεί για τη Λευκωσία για να αναβαθμιστεί και να κερδίσει πίσω της παλιά δόξα της. Το Γενικό Πρόγραμμα της Λευκωσίας (NMP) για την εντός των τειχών πόλη είναι ένα διαρκές δικοινοτικό έργο που ξεκίνησε το 1979, φέρνοντας τις δύο κοινότητες της Λευκωσίας κοντά, ώστε από κοινού να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας βελτιωμένη πόλη για όλους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η NMP προέβη σε λεπτομερή αξιολόγηση των δομών της πόλης και ανέπτυξε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την έγκριση ενός επενδυτικού προγράμματος για ειδικά προγράμματα. Ένα από τα βασικά καθήκοντα ήταν η ενίσχυση των διοικητικών λειτουργιών της περιοχής», τονίζεται μεταξύ των άλλων.
Οι ξένοι επενδυτές πληροφορούνται ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα αποκατάστασης παλαιών διατηρητέων κτισμάτων, ενώ έγιναν και έργα που συνέβαλαν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και των μεταφορών. Επίσης υπήρξαν οπτικές βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική τοπίου, στην αστική μορφή και στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Υψηλή προσφορά χώρων γραφείων

Παραδοσιακά οι χώροι γραφείων στην Κύπρου ακολουθούσαν τον κοινό τύπο των πολυώροφων κτιρίων. Το τελευταίο διάστημα η Danos καταγράφει εμπλουτισμού της τοπικής προσφοράς γραφείων Α κατηγορίας, με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές. Αυτό το είδος οι χώροι γραφείων είναι ακριβότερο, τόσο για αγορά, όσο και για ενοικίαση. Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες επηρέασαν την ζήτηση για εμπορικά ακίνητα περισσότερο από το αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα η ζήτηση για γραφεία είναι μειωμένη και αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές.
Οι τιμές για αγορά γραφειακών χώρων στη Λευκωσία κυμαίνονται από 3.000 ως 4.500 ευρώ το τ.μ., στη Λεμεσό από 2.000 ως 5.000 ευρώ το τ.μ., στην Πάγο από 1.800 ως 2.500 ευρώ το τ.μ. και στη Λάρνακα από 1.500 ως 2.500 ευρώ το τ.μ.
Οι τιμές ενοικίων είναι από 10 ως 20 ευρώ το τ.μ. στη Λευκωσία, από 10 ως 24 ευρώ το τ.μ. στη Λεμεσό, από 8 ως 13 ευρώ το τ.μ. στην Πάφο και από 8 ως 13 ευρώ το τ.μ. στη Λάρνακα.

Γιάννης Σεϊτανίδης, seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 24 Ιουλίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.