«Ανταλλάξιμα» ομόλογα €37,5 δισ. σε ελληνικές τράπεζες

Σε χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών βρίσκονται τα 2/3 των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 και μπορούν να αντικατασταθούν με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας. Η συνολική (ονομαστική) αξία τους ανέρχεται σε 37,4 δισ, ευρώ και η επιβάρυνση από την ανταλλαγή-επιμήκυνση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 7,5 δισ. Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονταν στις αρχές της κρίσης ως μεγάλοι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου, έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους. Γαλλικές τράπεζες κατέχουν τώρα ομόλογα 5,7 δισ. ευρώ που λήγουν στην οκταετία (10% του συνολικού λήγοντος χρέους). Οι γερμανικές κατέχουν τίτλους αξίας 3,3 δισ. (6% του χρέους).
Μεγαλύτερη από των γεμανικών είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα 4,26 δισ. ευρώ, λήξεως μέχρι 2020.
Τα χρεόγραφα αξίας 37,4 δισ. που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες:
– Μέχρι και το 2013 λήγουν 15,55 δισ. ευρώ
– Στη διετία 2014-2015 λήγουν 13,95 δισ.
– Την περίοδο 2016-2020 λήγουν 7,88 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank συνολικά οι ελληνικές τράπεζες -εξαιρουμένης της Εθνικής για την οποία δεν συντάσει εκθέσεις λόγω ασυμβίβαστου- θα χρειαστούν επιπλέον €4 δισ. ώστε να ανταπεξέλθουν στις προδιαγραφές της Βασιλείας ΙΙΙ, βάσει της οποίας ο Core Tier Ι πρέπει να διαμορφώνεται στο 10%.
Στην έκθεση όμως δεν είχε ληφθεί υπόψιν η αδυναμία της ATEbank να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ιδιωτών (PSI) λογω του εκτελούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας μέχρι το 2013.
Οπερ σημαίνει ότι η ΑΤΕ θα χρειστεί μεν επιπλέον κεφάλαι €918 εκατ. αλλά δεν θα συμμετάσχει στο PSI. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τράπεζα, καθώς οι αριθμοδείκτες παραμένουν αμετάβλητοι.
http://www.sofokleousin.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.