Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο

Νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, αλλάζει ο πτωχευτικός κώδικας, κατέθεσε  ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το νομοσχέδιο στοχεύει στη διευκόλυνση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμών.
Με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, επιτρέπεται η επικύρωση από τα δικαστήρια μίας συμφωνίας για τη διάσωση της επιχείρησης, η οποία θα είναι δεσμευτική ακόμη και για όσους πιστωτές δεν συναινούν σε αυτή. Η συμφωνία θα μπορεί να γίνει χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επανέρχεται σε ισχύ ο θεσμός της ειδικής εκκαθάρισης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η σύσταση επιτροπών φιλικού διακανονισμού για τη μείωση των ενοικίων καταστημάτων, ενώ δημιουργείται και ανεξάρτητη αρχή, που θα εποπτεύει τις προμήθειες του Δημοσίου.

Όσον αφορά τα ενοίκια, συστήνονται επιτροπές διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την ταχεία εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Σε κάθε επιτροπή θα μετέχει ένας πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωπος, ένας εκπρόσωπος των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Επίσης, παρατείνονται οι μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων για πέντε χρόνια, δίνεται η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου στα οποία στεγάζονται ξενοδοχεία μέχρι και για 12 χρόνια από τη λήξη τους με μείωση του ετήσιου ενοικίου από 6 σε 4,8 % της αντικειμενικής αξία

http://www.eklogika.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.