Κύπρος: Επενδυτικό ενδιαφέρον σε ιατρικά κέντρα

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, δίνοντας ώθηση στις αναπτύξεις οργανωμένων ιατρικών κέντρων. Από το 1960 ο αριθμός των κλινών στον δημόσιο τομέα έχει παραμένει σχετικά σταθερός, ενώ στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 50%

«Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην αδυναμία του κυβερνητικού τομέα να ‘‘επεξεργάζεται’’ ασθενείς σε γρήγορους ρυθμούς όσο και στη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων και ιδιωτικών κλινικών από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κερδοφορία του κλάδου υγείας, καθώς και το μειωμένο κόστος που τους αποφέρει αυτή η συλλογικότητα», τονίζεται σε μελέτη της Leaf Research για την αγορά ακινήτων υγείας. Η Leaf Research πραγματοποιεί έρευνες αγοράς ακινήτων, μελέτες βιωσιμότητας για αναπτυξιακά έργα και για ακίνητα που ανοίγουν στους κλάδους του τουρισμού και αναψυχής, της υγείας και ευεξίας, της εκπαίδευσης, καθώς και για ακίνητα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Leaf Research την τελευταία εικοσαετία καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των ιδιωτικών κλινικών και των οργανωμένων ιατρικών κέντρων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Λεμεσός διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών θεραπευτηρίων (31), αλλά η Λευκωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων κλινών (490). Οι υπόλοιπες επαρχίες ακολουθούν με μικρότερους αριθμούς.

Τα δεδομένα

Η αναλογία των κλινών προς το σύνολο του πληθυσμού είναι 377 ανά 100.000 κατοίκους και βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι 562 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Η αναλογία αυτή μειώνεται σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα έχει μειωθεί κατά 17% από το 2000 (πηγή Eurostat), επειδή ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των κλινών ήταν μικρότερος από την αύξηση του πληθυσμού.

Το ποσοστό πληρότητας στα δημόσια νοσοκομεία (δεν υπάρχουν στοιχεία από τον ιδιωτικό τομέα) ανήλθε το 2008 σε 88,2%, από 78,8% το 2006. Παράλληλα έχει μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας σε 5,4 ημέρες το 2008, από 5,8 ημέρες το 2006.

Σε σχέση με τον αριθμό των ιατρών (εξαιρουμένων των οδοντιάτρων) ο συνολικός αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 19% από το 2002. Η αύξηση αυτή είναι κατανεμημένη με μεγαλύτερη αναλογία προς τον δημόσια τομέα (28% δημόσιος / 15% ιδιωτικός).
Οι προοπτικές

«Εξετάζοντας τη δημογραφία της Κύπρου παρατηρούμε κάποιες διαχρονικές τάσεις που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική μακροχρόνιων αναπτύξεων και επενδύσεων στον τομέα», σημειώνει στην «Κ» ο Παύλος Λοΐζου, Lead Consultant της Leaf Research.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου το ποσοστού του πληθυσμού κάτω από την ηλικία των 20 χρόνων μειώνεται και το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 59 χρόνων αυξάνεται. Αυτό έχει κινήσει το ενδιαφέρον για ακίνητα που προορίζονται για άτομα τρίτης ηλικίας και για την παροχή σχετικών υπηρεσιών όπως κλινικές, γηροκομεία κτλ. Κάποιοι επενδυτές μελετούν ήδη τέτοια έργα, όπως οργανωμένες αναπτύξεις κατασκευασμένες με ειδικά διαμορφωμένο τρόπο, ώστε να είναι απαλές οι κλίσεις του εδάφους και οι χώροι να έχουν εύκολη πρόσβαση», τονίζει ο κ. Λοΐζου.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

BOX

Προβολή των κυπριακών υπηρεσιών υγείας

Δυναμική στον χώρο της υγείας δίνει και η κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΚΟΤ και τον Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, που ανήκει στη δύναμη του ΚΕΒΕ, για την προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου υγείας, καθώς και ως ελκυστικού προορισμού τουρισμού υγείας. Η τελευταία προσπάθεια προβολής έγινε στο Cyprus Wine Festival and Business Exhibition 2011 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-26 Ιουνίου 2011 στο Alexandra Palace στο Λονδίνο.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος.

Ο Φορέας Υγείας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για προώθηση του ιατρικού τουρισμού της Κύπρου μαζί με τον ΚΟΤ προγραμματίζει σειρά ενεργειών, περιλαμβανομένης και της φιλοξενίας ξένων διοργανωτών ταξιδίων που εξειδικεύονται στον ιατρικό τουρισμό, με σκοπό τη συμπερίληψη της Κύπρου στα προγράμματά τους.

Η εξαγγελία της στρατηγικής του ΚΟΤ για ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο υλοποιείται μέσα από τη δραστηριότητα του Φορέα Υγείας και με την ουσιαστική συμβολή του ΚΟΤ και του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η ιστοσελίδα του Φορέα Υγείας είναι η http://www.cyhealthservices.com στην οποία περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες αναφορικά με τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό υγείας της Κύπρου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΊΤΑΝΙΔΗΣ, seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η  Καθημερινή» στις 10 Ιουλίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.