Κύπρος: Η ώρα των μόνιμων λύσεων

Τα τελευταία 24ωρα ο δυτικός κόσμος δονείται από ένα σύνθημα: μόνιμες λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα. Η κρίση χρέους και ελλειμμάτων δεν αφορά μόνο την «κακή» Ελλάδα. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο ακόμη και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με διογκούμενα ελλείμματα και χρέη που υποσκάπτουν τις μελλοντικές προοπτικές της ανάπτυξης. Η ουσία της αρνητικής στάσης των διεθνών οίκων αξιολόγησης απέναντι στο γαλλικό σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πράξη παρατείνεται το χρέος για άλλα 30 χρόνια. Το πρόβλημα μετατίθεται για αργότερα.

Οι αγορές, αλλά και η κοινή λογική, ζητούν μόνιμες λύσεις. Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα επαναγοράς μέρους του ελληνικού χρέους. Αν 50 δις. ευρώ του νέου δανείου που ετοιμάζεται για την Ελλάδα κατευθυνθεί για επαναγορά ομολόγων στις τρέχουσες τιμές, αυτόματα θα σβήσει το 20% του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια ρεαλιστική ιδέα που δίνει άμεση λύση στο κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά η εξυπηρέτησή του θα καταστεί εφικτή από την Ελλάδα μετά το 2016. Αντίθετα Η γαλλική πρόταση μεταθέτει το πρόβλημα μέχρι και το 2044!

Το σύνθημα για μόνιμες λύσεις ακούστηκε και στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέρριψε την ιδέα να βρεθεί μια προσωρινή λύση στη διαμάχη του με την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου για τη διαχείριση του χρέους της χώρας και κάλεσε το νομοθετικό σώμα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνησή του για να αποφασιστεί μια μόνιμη λύση. Την Πέμπτη Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να ληφθούν σοβαρά μέτρα ώστε αφ’ ενός να μειωθεί το έλλειμμα και αφετέρου να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους της χώρας. Ο χρονικός ορίζοντας για να επιτευχθεί τελική συμφωνία είναι μόλις οι επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε ανάλογους ρυθμούς πρέπει να κινηθεί και η Κύπρος. Οι δύο μήνες του καλοκαιριού πρέπει να αξιοποιηθούν για την εξεύρεση και θεσμοθέτηση μόνιμων λύσεων σε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, ώστε το φθινόπωρο να βρει την Κύπρο έτοιμη να ασχοληθεί με την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Δημοσιεύτηκε στο www.kathimerini.com.cy 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.