Συζητείται και η λύση της επαναγοράς του χρέους

Η επαναγορά του ελληνικού χρέους αποτελεί σήμερα την πιο ρεαλιστική επιλογή για να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με τα spreads στα ύψη, η αξία του χρέους έχει μειωθεί. Μια οργανωμένη επαναγορά θα έχει ως αποτέλεσμα ένα γενναίο «κούρεμα» χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος κάποιος από τους οίκους αξιολόγησης να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.Μια τέτοια λύση προκρίνει και ο  επικεφαλής του Institute of International Finance (IIS),  Charles Dallara. Μιλώντας  στο Bloombergδήλωσε ότι ένα buyback ταμείο των περίπου 50 δισ. ευρώ (για παράδειγμα), θα μπορούσε να μειώσει το υφιστάμενο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά περίπου 20%.

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό σχέδιο προβλέπει τη μετακύλιση περίπου του 70% των ομολόγων που ωριμάζουν στα μέσα του 2014, σε νέους 30ετείς ελληνικούς τίτλους με αξιολόγηση ΑΑΑ. Το χρέος δηλαδή δεν σβήνει, όπως με την επαναγορά, αλλά παραμένει.Το  IIS αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις 400 μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές παγκοσμίως, όπως οι Deutsche Bank και BNP Paribas, και ηγείται των συνομιλιών.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.