Το μπαράζ προσφορών στην κυπριακή αεροπορική αγορά, από δωρεάν εισιτήρια μέχρι επιπλέον μίλια σε προγράμματα επιβράβευσης τακτικών επιβατών, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου του σκληρού ανταγωνισμού που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Στο «παρασκήνιο» κλείνονται νέες συμφωνίες, γίνονται αλλαγές στο προγραμματισμό και προωθούνται νέοι προορισμοί.
Ο ανταγωνισμός εντάθηκε μετά την είσοδο της Aegean Airlines στην κυπριακή αγορά, η οποία αύξησε κατά 40% τις διαθέσιμες θέσεις που προσφέρει από και προς την Κύπρο. Η Aegean μετέφερε ένα μικρό τμήμα του στόλου της στο αεροδρόμιο της Λάρνακας –το οποίο χρησιμοποιεί πλέον ως επιχειρησιακή βάση– και έχει εισέλθει δυναμικά σε όλα τα φιλέτα της κυπριακής αγοράς, με αιχμή το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, η ελληνική αεροπορική εταιρεία ως μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance προσφέρει και ένα εκτεταμένο δίκτυο πτήσεων σε όλη την Ευρώπη, με μικρές αναμονές στα ενδιάμεσα αεροδρόμια και ένα check in στην αφετηρία του ταξιδιού. Μάλιστα η καθημερινή πρωινή πτήση της Aegean προς το Λονδίνο είναι σε μια ιδιαίτερα ελκυστική ώρα (8.15 π.μ.).
Το 2011 η Aegean αναμένεται να πραγματοποιήσει προς και από το αεροδρόμιο της Λάρνακας 4.800 πτήσεις, αριθμός που συνιστά αύξηση με ποσοστό 41% σε σχέση με το 2010, ενώ ο διαθέσιμος αριθμός θέσεων θα είναι περίπου 900.000, αριθμός που συνιστά αύξηση με ποσοστό 40% σε σχέση με το 2010.
Στην αντίπερα όχθη οι Κυπριακές Αερογραμμές δέχονται ισχυρή πίεση -σε μια περίοδο που προσπαθούν να ορθοποδήσουν οικονομικά- και επιχειρούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος με προσφορές σε εισιτήρια, διαφημιστική καμπάνια, νέες συνεργασίες και διαφοροποίηση δρομολογίων.
Η πίεση και η ένταση του ανταγωνισμού αποτυπώνεται στον ισολογισμό των Κυπριακών Αερογραμμών, αν και κύκλοι της εταιρείας χαρακτηρίζουν την κατάσταση διαχειρίσιμη. Ανάσα θα δώσει και η καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη ζημία που υφίσταται η εταιρία από το τουρκικό εμπάργκο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η ζημιά για την πρώτη εξαμηνία του 2011 αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι Κυπριακές Αερογραμμές είχαν ζημιές 25,1 εκατ. ευρώ, από ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2009 και κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ το 2008.
Η αυξημένη ζημία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση (που είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους επιβάτες μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου) καθώς και στην περαιτέρω σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου περιλαμβάνουν ως μη επαναλαμβανόμενο έξοδο τις αποζημιώσεις σε υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την εταιρεία τους πρώτους έξη μήνες του 2011 με την εφαρμογή του Σχεδίου Πλεονασμού.
Εξορθολογισμός στις Κυπριακές
Ταυτόχρονα η εταιρεία προχωρά σε κινήσεις εξορθολογισμού του δικτύου της και των μέσων που διαθέτει.
Τα αποτελέσματα της πρώτης εξαμηνίας του 2011 περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα έσοδα που είναι το όφελος από την ανταλλαγή χρονοθυρίδων στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της Virgin Atlantic Airways. Οι Κυπριακές Αερογραμμές αντάλλαξαν τις επτά πρωινές χρονοθυρίδες που διαθέτουν στο Heathrow (πρόκειται για το πρωινό δρομολόγιο με αναχώρηση από Λάρνακα στις 5.00 το πρωί) με πέντε χρονοθυρίδες της Virgin Atlantic σε πιο βολική ώρα (αναχώρηση στις 10.00 π.μ.) Για τις δύο χρονοθυρίδες που απομένουν η εταιρεία έλαβε χρηματικό αντάλλαγμα. Η συμφωνία με τη Virgin Atlantic έχει ως στόχο τη βελτίωση των προσφερόμενων πτήσεων από και προς Λονδίνο, σε μια περισσότερο ελκυστική (και πιο εμπορική) ώρα. Η συνεργασία με την Virgin Atlantic ξεκινά στις 25 Ιουλίου και δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή χρονοθυρίδων, με την βρετανική εταιρεία να δίνει διέξοδο σε πτήσεις προς ΗΠΑ.
Στο πλάνο της διαφοροποίησης εντάσσεται η έναρξη απευθείας πτήσεων προς το Ιράκ και η αναμενόμενη νέα πτήση προς Τεχεράνη.
Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει η ανανέωση του στόλου, με μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις καινούργιων αεροπλάνων. Σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές διαθέτουν 13 αεροπλάνα, όλα της Airbus: τέσσερα τύπου Α319, δύο Α330 και τα υπόλοιπα είναι Α320.
Στο μεταξύ πωλήθηκε ένα αεροσκάφος Α320-200 (κέρδος 1,6 εκατ. ευρώ) και μία μηχανή αεροσκαφών (έσοδο 800.000 δολάρια).
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού οι προσφερόμενες θέσεις στην αγορά μειώθηκαν κατά 80.000, με αποτέλεσμα ο συντελεστής επιβατικής πληρότητας να ανέλθει στο 64,4%, σε σχέση με 63%.
Το Σεπτέμβριο θα καταργηθεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πάφος – Λάρνακα, με το αεροσκάφος να προσγειώνεται κατευθείαν στη Λάρνακα. Υπενθυμίζεται ότι η Aegean έχει αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων από και προς τη μακεδονική πρωτεύουσα.
Η Olympic Air
Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού έχει εισέλθει και η Olympic Air, συνεργαζόμενη στρατηγικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η συνεργασία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την πραγματοποίηση απευθείας προγραμματισμένων πτήσεων κοινού κωδικού στο δίκτυο δρομολογίων τόσο των Κυπριακών Αερογραμμών όσο και της Olympic Air (εσωτερικού και εξωτερικού) και συνεργασία σε άλλους τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια Κύπρου και Ελλάδας και η διερεύνηση όλων των επιλογών για κοινή αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτουν οι δύο εταιρείες στα αεροδρόμια.
Κάθε εβδομάδα προσφέροντας 364 πτήσεις στο εσωτερικό της ελληνικής αγοράς, με σύνολο 38.500 προσφερόμενες θέσεις. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ικανοποιημένες από τη συνεργασία (στη γραμμή Αθήνα – Λάρνακα προσφέρουν το 63% του συνολικού αριθμού πτήσεων) και το βάρος πέφτει στο προγραμματισμό για την προσεχή χειμερινή περίοδο.
Υπό μελέτη είναι πτήσεις κοινού κωδικού στα δρομολόγια της Olympic Air προς και από Βαλκάνια (Βουκουρέστι, Σόφια, Τίρανα, Βελιγράδι) με marketing αερομεταφορέα τις Κυπριακές Αερογραμμές, προσφέροντας τουλάχιστον μια πτήση ημερησίως προς κάθε έναν από τους βαλκανικούς αυτούς προορισμούς από τη Λάρνακα.
ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή (Κύπρου) στις 3 Ιουλίου 2011