Συμφωνία στην Κύπρο για τον Εξορθολογισμό των Δημοσίων Οικονομικών

 Η κυβέρνηση της Κύπρου, μαζί με τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που συμμετέχουν σ’ αυτήν, συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων για άμεση δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών και εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών. Το πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία, που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 5 μ.μ. Στόχος είναι η επίτευξη συναίνεσης και συμφωνίας, για ανάληψη κοινής ευθύνης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

Δημοσιονομικοί Στόχοι:

Ετοιμασία τριετούς προγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών στη βάση των δεσμεύσεων και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο θα υποβληθεί προς έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.

Άμεσα μέτρα συγκράτησης δαπανών

1. Επίσπευση της κατάργησης των ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όπως ήδη έχει αποφασίσει την κατάργησή τους το Υπουργικό Συμβούλιο (Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων, Συμβούλιο Πατατών).

2. Κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποίες δεν κρίνονται απόλυτα αναγκαίες. Πιθανές εξαιρέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των κενών θέσεων.

3. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υιοθέτηση της πολιτικής μόνο μια πρόσληψη ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις (κατά προσέγγιση), με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5 χιλιάδες τα επόμενα 5 χρόνια.

4. Εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας. Για τους νεοεισερχόμενους οι όροι εργοδότησης να είναι τέτοιοι ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η εναλλαξιμότητα.

5. Περαιτέρω μείωση των υπερωριών κατά 5% το 2011 (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011) και 20% το 2012 σε σχέση με το 2011.

6. Συμφωνήθηκε ο στόχος μείωσης του κόστους μισθοδοσίας των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Το Υποίκ ανέλαβε ευθύνη άμεσης διαμόρφωσης συγκεκριμένων σεναρίων για την υλοποίησή του.

7. Έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ.

Προτάσεις για το Συνταξιοδοτικό:

1. Ένταξη των νεοεισερχομένων στο ταμείο συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Ο υπολογισμός της σύνταξης και του εφάπαξ να γίνεται με βάση τον μέσο όρο των μισθών των τελευταίων τριάντα μηνών αντί του μισθού του τελευταίου μήνα.

3. Μερική συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

4. Αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά.

5. Κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Κοινωνικές Παροχές:

1. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση τα δυο κόμματα δεσμεύονται να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για τη στόχευση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

2. Μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων βοηθημάτων.

Μέτρα για Αύξηση των Εσόδων:

1. Συζήτηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και άλλων προτάσεων που προέρχονται από το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

2. Αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία για διάστημα τριών χρόνων και μέχρι την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης περιουσίας από τιμές του 1980 σε σημερινές τιμές.

3. Εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο.

4. Εισαγωγή φορολογίας επί του οφέλους από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών με την εμπορική ανάπτυξη.

Είναι αυτονόητο ότι για όσα μέτρα χρειάζεται η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αναπτύξει διάλογο μαζί τους.

Για την οριστικοποίηση και εφαρμογή των πιο πάνω προτάσεων θα δημιουργηθεί άτυπος μηχανισμός επισκόπησης, από την κυβέρνηση και τη συμμετοχή των δύο κομμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.