Η Κύπρος οικονομική γέφυρα για την Κίνα

Στην Κύπρο βρέθηκαν κινέζοι τραπεζίτες

Με δηλώσεις περί αξιοποίησης της Κύπρου ως γέφυρας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου συνοδεύτηκε η εφαρμογή της συνεργασίας της Τράπεζας Κύπρου με την China Development Bank. Υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής τράπεζας βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Αντρέας Ηλιάδης, ο αντιπρόεδρος, κ. Αντρέας Αρτέμης και ανώτατα στελέχη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τους στόχους και τη στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί η συνεργασία των δύο μερών.

«Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφθηκε από τους δύο οργανισμούς για την κοινή χρηματοδότηση επενδύσεων στους συγκεκριμένους τομείς, θα ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Κίνας και θα συμβάλει στην επιτυχία των μελλοντικών στόχων των τριών χωρών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, κ. Αντρέας Αρτέμης.

«Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας  έχουν αναπτυχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.  H Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως ένα ανεπτυγμένο και αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο, αποτελεί ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. H Τράπεζα Κύπρου μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος για εκμετάλλευση ευκαιριών που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή προς αμοιβαίο όφελος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ηλιάδης.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της China Development Bank κ.Zheng Zhijie, σημείωσε ότι «η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει την οικονομική γέφυρα που θα φέρει ακόμη πιο κοντά την Κίνα με την Ευρώπη και τον Ανατολικό Μεσογειακό χώρο. Η συμφωνία αυτή θεμελιώνει μία συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους στρατηγικούς τομείς».

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου υπόγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την China Development Bank στο πλαίσιο του οποίου έχει εξασφαλίσει πενταετές δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει την αρχή συνεργασίας των δύο τραπεζών στην από κοινού χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών έργων.

Η  China Development Bank είναι κρατικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός που στόχο έχει , μεταξύ άλλων , την ανάπτυξη των εξωτερικών σχέσεων της Κίνας με τις αναπτυγμένες  και αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από την παροχή οικονομικής στήριξης συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας που παραχωρεί δάνεια σε ξένο νόμισμα. Στο τέλος του 2010 το σύνολο ενεργητικού της China Development Bank ανερχόταν σε 583 δις ευρώ, και τα συνολικά της δάνεια σε 515 δις ευρώ.
seitanidisi@kathimerini.com.cy

www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.