Η διαφαινόμενη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις για το δημοσιονομικό πακέτο συναντά αντιστάσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το συγκυβερνών ΔΗΚΟ. Ο ΔΗΣΥ μιλά για μέτρα που στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ημίμετρα. Βάση της κριτικής αποτελεί η απουσία διαρθρωτικών μέτρων που θα καλύπτουν τα ελλείμματα μετά το 2013, οπότε και λήγει η διετής περίοδο των έκτακτων μέτρων.
«Κάποιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι με τα μπαλώματα μπορούν να κλείσουν τρύπες και να σώσουν την οικονομία. Αυτό που χρειάζεται είναι η λήψη δραματικών μέτρων, τα οποία θα πείσουν τις διεθνείς αγορές για την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε πιστωτικό επεισόδιο και θα μπούμε σε περιπέτειες όπως η Ελλάδα», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στο διάλογο που διεξάγεται, απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ευαγόρου χαιρέτισε «το θετικό πνεύμα και τη διάθεση συναίνεσης που έχει επικρατήσει και εύχομαι να επικρατήσει μέχρι τέλους στο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ της Κυβέρνησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων από την άλλη».
«Από την ώρα που δεν έχει ολοκληρωθεί (ο διάλογος)», είπε, «από την ώρα που συζητείται το ευρύτερο συνταξιοδοτικό που είναι ένα μέγα ζήτημα, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να έρχεται ο ΔΗΣΥ και να λέει, ‘ξέρετε είναι πολύ λίγα αυτά που θα δώσουν οι εργαζόμενοι, θα πάρουν 300 τόσα εκατομμύρια αυξήσεις και θα δώσουν μόνο 70 πίσω».
Οι φορείς
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθυστερούν αλλά δεν ματαιώνουν τον κίνδυνο υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε δομικές αλλαγές.
«Με τις ασπιρίνες δεν θεραπεύουμε τον ασθενή», ανέφερε.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος δήλωσε στο Τρίτο του ΡΙΚ ότι η εργοδοτική πλευρά αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για έκτακτη εισφορά 1000 ευρώ για δύο χρόνια, αλλά πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν επιλύουν το πρόβλημα και ότι επείγει η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.
O Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Χρίστος Μαυρέλλης, είπε ότι δεν γνωρίζει “πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και ποια θα είναι η αποδοτικότητα του ή αν θα έχει οποιεσδήποτε παρενέργειες”.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, και οι δικηγόροι και οι ελεγκτές αλλά και οι άλλοι που παρέχουν υπηρεσίες στο θέμα των εταιρειών έχουμε διαπιστώσει και έχουμε νοιώσει την τεράστια πίεση από μέρους των πελατών μας για μείωση των χρεώσεων», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει τα πράγματα να τα παίρνουμε τόσο ελαφρά λέγοντας ότι 1.000 ευρώ δεν είναι τίποτα.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, από του βήματος του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ, επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για ολιγωρία.
Ο Νίκος Μωϋσέως είπε ότι το Κίνημα της ΣΕΚ σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών και για τη συγκράτηση της ανεργίας, υποδεικνύοντας, όπως ανέφερε, προς την Κυβέρνηση πως θα έπρεπε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να εισπράξει τους καθυστερημένους φόρους, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πολεοδομική αμνηστία και να προωθήσει τα αναπτυξιακά έργα του δημοσίου τομέα για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.
Moody’ s
Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης είχε συνάντηση με στελέχη του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος από την αρχή της χρονιάς υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες.
Στη συνάντηση ο υπουργός εξήγησε ότι οι επιπτώσεις της διασύνδεσης της κυπριακής με την ελληνική οικονομία είναι υπερβολικές. Σε ότι αφορά τις κυπριακές τράπεζες –που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο- τις χαρακτήρισε εύρωστες και με επαρκεί ρευστότητα.
«Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος 160% ενώ η Κύπρος 60%. Η Ελλάδα έχει έλλειμμα 11% και η Κύπρος 4,5% του ΑΕΠ. Η ανεργία στην Ελλάδα φθάνει το 15% και στην Κύπρο το 7%, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας είναι αρνητικοί και της Κύπρου θετικοί», ανέφερε στο ΡΙΚ ο κ. Σταυράκης.
Ο δανεισμός
Οι δανειακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας το προσεχές δωδεκάμηνο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δις. ευρώ αφορά την εξυπηρέτηση χρέους που κατέχουν κυπριακές τράπεζες. Θεωρείται βέβαιο ότι οι τράπεζες θα ανανεώσουν τον εν λόγω δανεισμό. Το υπόλοιπο ποσό εξετάζεται να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση και το υπουργείο Οικονομικών συζητά με επενδυτές του εξωτερικού και συγκεκριμένα με Ρώσους.
Στεφάνου: Δεν λαμβάνουμε ημίμετρα
Αν ο ΔΗΣΥ ήθελε αναλογικότητα στη συνεισφορά των κερδοφόρων εταιρειών τότε δεν θα απέρριπτε το 1% επί των κερδών των εταιρειών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αν ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αφαιρώντας από μέσα την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις πρέπει να το πει ξεκάθαρα και να το τεκμηριώσει.
Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με συντεχνίες και εργοδότες αποτελούν μέρος ενός συνολικού πακέτου που η Κυβέρνηση εφαρμόζει από τον περασμένο Δεκέμβρη τόσο για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών με ένα ισορροπημένο και κατά το δυνατόν κοινωνικά δικαιότερο τρόπο και κατάληξη την επίλυση των συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων.
«Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά προβλήματα αρχίζει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που από όλους χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σοβαρότερα, ίσως και το σοβαρότερο, διαρθρωτικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας», προσέθεσε.
«Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός περί ημίμετρων που ‘εκτοξεύουν’ ορισμένοι, όπως σήμερα έκανε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν μπορεί ένα μέτρο να είναι ημίμετρο όταν αποτελεί μέρος συνολικού πακέτου. Και το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει μείωση δαπανών στο δημόσιο τομέα, στήριξη της ανάπτυξης, αύξηση των κρατικών εσόδων, στήριξη του κοινωνικού κράτους, εξυγίανση της οικονομίας με την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτοί είναι οι στόχοι του συνολικού κυβερνητικού πακέτου».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Νεοφύτου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί να πληρώσει το ίδιο με μια μεγάλη επιχείρηση και το περίπτερο ή το μπακάλικο της γειτονιάς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι δημαγωγικό και λαϊκίστικο ειδικά όταν το λέει ο κ. Νεοφύτου, διότι αν ήθελε να υπάρχει αυτή η αναλογικότητα δεν θα απέρριπτε ο κ. Νεοφύτου και το κόμμα του το 1% στον εταιρικό φόρο. Εχει κάποιος χίλια ευρώ κέρδος; Πληρώνεις 1% άρα δέκα ευρώ. Εχεις ένα εκ. ευρώ κέρδος; Πληρώνεις πάλι 1%. Να εξηγήσει ο κ. Νεοφύτου πώς εξηγεί τη δικαιοσύνη; Δεν θα μπορέσει να το εξηγήσει για τον απλούστατο λόγο ότι ο στόχος τους είναι απλώς να απορρίπτουν ό,τι προτείνει η Κυβέρνηση».
seitanid@gmail.com