Κύπρος: Συρρίκνωση για δέκατο μήνα στην κτηματαγορά

Το βηματισμό της προσπαθεί να βρει ο κλάδος των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων στην Κύπρο, ο οποίος συνεχίζει να υποφέρει από τη μείωση των συναλλαγών, το ελλιπές ενδιαφέρον των εγχώριων αγοραστών και τη συντηρητική τακτική χορηγήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν ότι το Μάιο σημειώθηκε νέα μείωση στις αγοροπωλησίες για δέκατο συνεχή μήνα, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση είναι της τάξης του 16%.

Παρήγορο στοιχείο είναι ότι το Μάιο η κάμψη (-13%) ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον Απρίλιο (-20%), βελτίωση που αποτυπώνεται και από τις απαντήσεις που έδωσαν επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών στη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Συγκεκριμένα, στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε το Μάιο συγκριτικά με τον Απρίλιο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Το Μάιο λιγότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά τη δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες. Βελτίωση κατέγραψαν και οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τις προοπτικές απασχόλησης στον τομέα. Σε σχέση με τον Απρίλιο, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.
Η τάση της αγοράς δείχνει ότι οι Κύπριοι αναζητούν φθηνότερες λύσεις και οι εκπτώσεις των κατασκευαστών – πωλητών αποτελούν το σημαντικότερο κίνητρο για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Οι μεσίτες τονίζουν ότι ζήτηση υπάρχει, αλλά το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των υποψήφιων αγοραστών. Το φαινόμενο της μείωσης της τιμής ενός ακινήτου προκειμένου να έρθει στα μέτρα του δανείου που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος αγοραστής δεν αποτελεί, πλέον, μια κατ’ εξαίρεση τακτική.

 

Τα δεδομένα

Τα στοιχεία τόσο του κτηματολογίου, όσο και της Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν την ύφεση που χαρακτηρίζει τον κλάδο.

Σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο, το Μάιο κατατέθηκαν 697 πωλητήρια έγγραφα έναντι 803 το Μάιο του 2010, σημειώνοντας κάμψη 13%, ενώ τον Απρίλιο η μείωση στις πωλήσεις ήταν 20% και το Μάρτιο 21%. Στο πεντάμηνο οι πωλήσεις ήταν 2988 έναντι 3544 (ετήσια μείωση 16%).
Ανά επαρχεία, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Λάρνακα (πτώση 33% στο πεντάμηνο) και την Αμμόχωστο (μείωση 20%). Από κοντά η Πάφος με κάμψη 18% και η Λευκωσία με 15%.

Σε ότι αφορά την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατεγράφη από τη Στατιστική Υπηρεσία μείωση 13,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το Μάρτιο μείωση φτάνει το 23,4%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά το μήνα Μάρτιο 2011 ανήλθε στις 740. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα 236,4 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 266,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.196 οικιστικές μονάδες.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011 εκδόθηκαν 2.077 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 13,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 23,6% και το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε κατά 27,6%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 38,3%.
Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

 

 

ΕΝΘΕΤΟ
Ο παράγοντας Ρωσία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Λεμεσου, όπου στο πεντάμηνο η πτώση είναι μόλις -1%, με τις πωλήσεις το Μάιο να αυξάνονται κατά 37% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τον Απρίλιο είχε καταγραφεί κάμψη 26%.
Οι πωλήσεις σε ξένους και συγκεκριμένα σε Ρώσους, αποτελούν μια ρεαλιστική λύση. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 είχαν πραγματοποιηθεί 11.281 πωλήσεις σε ξένους το 2007, οι οποίες περιορίστηκαν σε 1.761 το 2009 και το 2010 αυξήθηκαν σε 2.107. Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου στα κτηματολογικά γραφεία κατατέθηκαν 772 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς.

Εκτιμάται ότι η υλοποίηση της νέας νομοθεσίας για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα δώσει ώθηση στις συναλλαγές με το εξωτερικό.

Γιάννης Σεϊτανίδης, seitanid@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.