Κύπρος: Έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ στις κερδοφόρες επιχειρήσεις

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 1.000 ευρώ ετησίως, για την προσεχή διετία, σε επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες την τελευταία τριετία κατέληξε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τις ηγεσίες του ΚEBE και της ΟEB, σχετικά με τη συνεισφορά των εργοδοτών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

O αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στην Κύπρο ανέρχοταν σε περίπου 244.862 στις 31 Μαϊου, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Το πακέτο αυτό, σε συνδιασμό με την προτεινόμενη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και την εισφορά των τραπεζών αναμένεται να αποδώσει την προσεχή διετία επιπλέον έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, ενώ από τις εταιρείες το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ανέρχονται σε 100.000 οι επιχειρήσεις που θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον αναμένεται η είσπραξη άλλων 120 εκατ. ευρώ, τα επόμενα δύο χρόνια, από τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Φίλιος Ζαχαριάδης και ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθος Μαυρομμάτης, θα θέσουν την κυβερνητική πρόταση υπόψη των συλλογικών τους οργάνων, αλλά η απάντηση αναμένεται να είναι θετική.

Ο κ. Μαυρομμάτης σε δραματικό τόνο δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει να δοθούν προς τα έξω τα σωστά μηνύματα διότι η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει περαιτέρω υποβαθμίσεις. Όμως και με αυτά τα μέτρα η κυπριακή οικονομία δεν επιλύει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και βρίσκονται μπροστά της ώστε τα δημόσια οικονομικά να είναι διατηρήσιμα. Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη πρόκληση για να ξαναγίνουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα είναι το συνταξιοδοτικό», σημείωσε ο κ. Μαυρομμάτης.

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν ετοιμότητα να συνεισφέρουν», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. «Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό το θέμα και ως άμεσο μέτρο αποφασίστηκε η προσωρινή εισφορά 1.000 ευρώ από όλες τις κερδοφόρες εταιρείες. Αυτό το μέτρο θα αποδώσει ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το κράτος με άμεσο και γρήγορο τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου στη συνάντηση συζητήθηκε και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της επαναξιολόγησης της φορολόγησης για την ακίνητη περιουσία.

Ερωτηθείς αν εξασφαλίστηκε η συναίνεση των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ειδικά για τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι γνωστό, ήδη έχουμε προχωρήσει με το συνταξιοδοτικό και την αναλογιστική μελέτη. Αυτή τη μελέτη την έχουμε δώσει όχι μόνο στους κοινωνικούς εταίρους – διότι είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων το συνταξιοδοτικό έχοντας υπόψη ότι οι συντάξεις είναι αποτέλεσμα συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων – αλλά και στα κόμματα και εμείς είμαστε έτοιμο να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 170.000 εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο, το 70% είναι ξένες και το υπόλοιπο κυπριακές. Κάποιες είναι αδρανείς, άρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν. Επιπρόσθετα, επίτηδες θέσαμε τον όρο να υπάρχει κερδοφορία και τα τρία τελευταία χρόνια για να προστατεύσουμε τις κυπριακές, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μη χρειαστεί να συνεισφέρουν. Εκεί δεν είναι ξεκάθαρος ο τελικός αριθμός κυρίως κυπριακών εταιρειών που θα εξαιρεθούν. Με βάση τα πιο πάνω όμως αν όντως από τις 170 χιλιάδες εταιρείες πληρώσουν οι 100.000 , το ποσό θα είναι 100 εκ. ευρώ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.