Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί και από τον πρακάτοχό του.
«Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος», μας πληροφόρισε ο κ. Βενιζέλος. Τα ίδια δεν έλεγε και ο κ. Παπακωνσταντίνου;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στα βαθιά και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταλάβει ότι το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο και πολύπλοκο. Οι αγορές είναι μυωπικές. Βλέπουν βραχυπρόθεσμα. Θέλουν άμεσα μέτρα για να ηρεμήσουν. Η οικονομική ατζέντα, τα θέματα που έθετε κατά διαστήματα ο κ. Βενιζέλος δεν στερούνται λογικές. Δυστυχώς απαιτούν χρόνο που σήμερα δεν υπάρχει.
«Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα», αναφέρει ο έμπειρος πολιτικός.
Η διαφορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι ο αντιπρόέδρος σκέφτεται πολιτικά και θα κάνει κάτι που δεν γινόταν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Θα πάει στη Βουλή και θα ενημερώσει το σώμα των βουλευτών. Τους τελευταίους 20 μήνες η κυβέρνηση Παπανδρέου λειτουργούσε περισσότερο ως παρέα, με την έννοια ότι ένας στενός κύκλος έπαιρνε αποφάσεις. Ο κ. Βενιζέλος θα κινηθεί πολιτικά βάζοντας το παιχνίδι τους πάντες.
Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι ότι έρχεται πιο κοντά στον Παπανδρέου.
Καταλαβαίνει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η οικονομική διαχείριση και θέτει ζήτημα συναίνεσης.
«Στο Eurogroup υπάρχει μια εδραιωμένη πεποίθηση γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του Έθνους μας», τονίζει.
Τι συμπέρασμα εξάγεται:
Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου από το Λουκεμβούργο γίνεται αντιληπτό ότι την περασμένης εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεν έθεσε στη διάθεση του κ. Σαμαρά την παραίτησή του (όπως κάκιστα το ερμηνεύει η Νέα Δημοκρατία), αλλά υπερέβη εαυτό -και κομματικών γραμμών- και κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου.
Η ΝΔ δυστυχώς έχασε την μπάλα. Έχασε το νόημα. Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε στη συνέχεια να βρει στήριγμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Υπερέβη και πάλι τον εαυτό του και «παραχώρησε» εξουσία στον άλλοτε εχθρό του. Το ευτύχημα είναι ότι ο κ. Βενιζέλος συναίνεσε και δέχτηκε να αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο με προκαθορισμένη, εν πολλοίς, ατζέντα.
Γιάννης Σεϊτανίδης, seitanid@gmail.com