Περίπου 7 στους 10 κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, ενώ ακόμη περισσότεροι βλέπουν αρνητικές προοπτικές για την οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Μέρος των δραστηριοτήτων του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι η πραγματοποίηση εξαμηνιαίων ερευνών για την διαχρονική καταγραφή τόσο των τάσεων στην καταναλωτική συμπεριφορά των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης, όσο και των απόψεων τους για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί την τρίτη διαχρονικά έρευνα και την πρώτη για το 2011 (η επόμενη μελέτη έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο 2011) και πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε ένα δείγμα 1012 ατόμων και αφορά το διάστημα 31/05/2011-7/06/2011. Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής:
-Η έρευνα φανερώνει ένα κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας και αστάθειας με το 69,5% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικές προοπτικές για την οικονομική τους κατάσταση (ποσοστό 73,5%) και τις συνθήκες ζωής τους (ποσοστό 70%). Επιπλέον, σε ερώτημα σχετικά με τις προοπτικές για τις συνθήκες ασφάλειας του πολίτη, οι κάτοικοι του Ν. Θεσσαλονίκης με αρνητική εικόνα φτάνουν το 78,5%.
-Οι ερωτηθέντες έχουν γενικά κακή γνώμη τόσο για την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου (64,6% πιστεύουν ότι το Μνημόνιο δεν βοήθησε καθόλου στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης), όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όπου το 63% των ερωτηθέντων έχει κακή γνώμη, ενώ μόνο το 9% εκφράστηκε θετικά.
-56% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τελικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει, ενώ 52.2% πιστεύει ότι είναι πιθανό το κράτος να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Αντίθετα, μόνο 25% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.
-Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (93,7%) έχει προβεί σε περικοπές των καταναλωτικών τους εξόδων τον τελευταίο χρόνο. Οι περικοπές αυτές επικεντρώνονται κυρίως στις δαπάνες διασκέδασης, που αφορούν τόσο τους χώρους εστιάσεις όσο και τους χώρους θεαμάτων. Επιπλέον στην έρευνα καταγράφετε, σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες έρευνες του 2010, μια τάση μείωσης των χρημάτων που ξοδεύουν οι καταναλωτές για αγορές από super-market και λαϊκές αγορές.
-Τέλος όσον αφορά τις μελλοντικές τους δαπάνες, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί απίθανο να προβεί σε αγορά κατοικίας (93,5%), αγορά αυτοκινήτου (84,6%) ή αντικατάσταση του οικιακού εξοπλισμού (56,4%) τα επόμενα δύο χρόνια.