Το υπόμνημα Παπακωνσταντίνου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός είναι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου στο γραπτό κείμενο που παρέδωσε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των στόχων που τίθενται και της πολιτικής που ακολουθηθείς τον δημοσιονομικό τομέα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι πως οι ασκούντες κριτική στο έργο της κυβέρνησης και κατ΄ επέκταση στο δικό του, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Όπως αναφέρει το προηγούμενο διάστημα επιτάθηκε η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα επιπλέον λήψης μέτρων για την εξοικονόμηση 6,4 δις. ευρώ, υπογράμμισε πως αυτό επιβάλλεται λόγω της απόκλισης που σημειώθηκε στο επίπεδο που προϋπολογισμένου ελλείμματος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το οποίο τελικώς έκλεισε στο 10,5% έναντι πρόβλεψης 9,4% αιι ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν την αρνητική αυτή εξέλιξη. «Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. Κατά 1,7 δισ. υπήρξε επιβάρυνση από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων και κατά 1,2 δισ. από επανεκτίμηση αποδόσεων μέτρων». Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη πρόκληση της δημοσιονομικής της πολιτικής, αλλά τονίζει ότι καμία χώρα δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Τονίζει, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.Διαβάστε το πλήρες θέμα εδώ από το www.dailynews24.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.