Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί εναλλακτική για τις θεμελιώδεις δομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
“Η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι εναλλακτική για τις επώδυνες δημοσιονομικές ασκήσεις που πρέπει να κάνουν τα κράτη-μέλη”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ε., σε απάντηση ερωτήσεων μέλων της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.
“Η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένα επώδυνα μέτρα είναι αναπόφευκτα στην Ελλάδα. Η έκκλησή μου προς τους Έλληνες ηγέτες είναι να εξηγήσουν, με ειλικρινείς όρους, στον λαό της Ελλάδας τι πρέπει να κάνουν”, συμπλήρωσε ο κ. Μπαρόζο.
Ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αντί για τη δημιουργία ενός κοινού “εργαλείου” χρέους στην Ευρωζώνη, το επονομαζόμενο ευρω-ομόλογο.
“Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ευελιξία για την παρέμβαση στις αγορές, αλλά τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον ΕΜΣ και να συζητήσουμε μόνο το μέλλον ενός ευρω-ομολόγου αν τα κράτη-μέλη επιθυμούν να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι “η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών”.