Παραμένει αρνητικό το οικονομικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα

Σχεδόν αμετάβλητα αρνητική παρέμεινε η κατάσταση των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων τον Μάϊο του 2011, σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την εξαιρετικά μειωμένη πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων και την διάχυτη απαισιοδοξία για το μέλλον.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, http://www.ngbi500.gr) οι επιχειρήσεις δηλώνουν τον φετινό Μάϊο σε ποσοστό 30% ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν απολύσεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 36% τον Απρίλιο του 2011 και 25 % τον Μάϊο του 2010.

Ο δείκτης καταγράφει τον Μάϊο του 2011 μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις του, φτάνοντας το -40, έναντι -42 τον φετινό Απρίλιο και -30 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων είναι αρνητικά διαφωτιστικές για το επίπεδο της γενικής κατάστασης τους, την οποία κρίνουν μόλις σε ποσοστό 8% ότι είναι καλή.

Απαισιοδοξία αναδύεται και από τις απαντήσεις τους στο ερώτημα για την κατάσταση τους το επόμενο εξάμηνο. Έτσι μόλις το 12% (έναντι 16% τον Απρίλιο) βλέπουν “καλύτερες ημέρες” και από εκεί και έπειτα το 50% προβλέπει στασιμότητα και το 38% χειροτέρευση.

Παρόμοιες είναι οι απαντήσεις τους μεταξύ Μαϊου και Απριλίου 2011 και στο ζήτημα του τζίρου, καθώς παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά όσων δηλώνουν συρρίκνωση ή διεύρυνση.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Μαϊου 2011 κατά κλάδο, οι μεικτές επιχειρήσεις και οι εμπορικές, δίνουν ιδιαίτερα αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Μεγάλα προβλήματα με την τρέχουσα κατάσταση τους έχουν και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ αφήνουν μία “χαραμάδα” αύξησης του προσωπικού τους.

Πάντως για το ζήτημα της απασχόλησης δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας με μηδενική ή ελάχιστη διάθεση προσλήψεων από όλους τους κλάδους, ενώ οι μεικτές και οι παροχής υπηρεσιών φέρονται να θέλουν να προχωρήσουν και σε μεγάλες απολύσεις.

Η μεταποίηση-βιομηχανία κρίνει σε ποσοστό 71% (μακράν μπροστά απ’ όλους τους κλάδους) πως η υφιστάμενη κατάσταση της είναι κακή, διατηρεί το 3ο υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης απολύσεων τον επόμενο μήνα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) συρρίκνωσης του τζίρου.

Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Ιουνίου 2011 θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.