Μίνι «μνημόνιο» για την Κύπρο προτείνει η Κομισιόν

Ένα άκρως δυσάρεστο –και απρόσμενο- πακέτο επιφύλαξε για την κυπριακή οικονομία οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας συντονισμού των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος καλείται να λάβει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία μείωση ελλείμματος και χρέους. Η Επιτροπή θέτει και θέμα ενίσχυσης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η λογική των μέτρων που εισηγείται η Επιτροπή κινείται στα χνάρια των όσων ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα οικονομική πολιτικής, δηλαδή το μνημόνιο με την τρόικα.

Οι συστάσεις

Το επτασέλιδο κείμενο των συστάσεων της Επιτροπής καθορίζει ένα σφιχτό πρόγραμμα αλλαγών που πρέπει να εφαρμοστούν τους επόμενους 18 μήνες:

1ον Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για καλύτερο έλεγχο των δαπανών για συντάξεις και υγεία, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση των δαπανών λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Για τις συντάξεις ζητείται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης και να διασυνδεθεί το προσδόκιμο ζωής με το όριο συνταξιοδότησης. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο υψηλός κίνδυνος φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων.

2ον Επιτάχυνση της εφαρμογής του εθνικού συστήματος υγείας.
3ον Ενίσχυση του προληπτικό χαρακτήρα της εποπτείας τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ενδεχόμενοι κίνδυνοι.
4ον Μεταρρυθμίσεις σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές, του συστήματος συλλογικών συμβάσεων και μισθολογικών συμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις των μισθών αντανακλούν καλύτερα τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Πρακτικά ίθεται στο στόχαστρο η ΑΤΑ
5ον Ζητείται καλύτερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα για όσους έχουν ελάχιστα προσόντα, τις γυναίκες και ηλικιωμένους.
6ον Κατάργηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 των εμποδίων που απομένουν σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών.
7ον Προώθηση μέτρων για αύξηση του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες δικτύων κοινής ωφέλειας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στον καθορισμό τιμών. Ζητείται μέχρι το 2012 ο καθορισμός ενός σχεδίου διαχείρισης των υδάτων και ενός σχεδίου για καθορισμό των τιμών που θα αντανακλά σε καλύτερη αποδοτικότητα του κόστους, ώστε να υπάρχει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.