Που θα πάει το έξυπνο χρήμα στο ΧΑ

Με τις περιπτώσεις των Ελβάλ, ΕΥΑΘ, Ελληνικών Καλωδίων, Infoquest, ΟΛΘ, Ικτίνος, Revoil, Κυριακίδης Μάρμαρα, Χαλκόρ, Κάρατζη Ηellas, Καραμολέγκος, Κανάκης, Mevaco να έρχονται να προστεθούν στα ηχηρά παραδείγματα των μεγάλων του χώρου. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, Jumbo, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Frigoglass, ΟΠΑΠ και μερικές ακόμα που δείχνουν ήδη τον δρόμο.
Φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και την κυρίαρχη θέση που θα καταλάβουν στην επενδυτική προσέγγιση και όλες εκείνες οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες κάτω από ένα διορατικό management κατάφεραν να συγκρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τον τραπεζικό δανεισμό τους, διατηρώντας μάλιστα και γερά ταμειακά διαθέσιμα. Και παραδόξως δεν είναι λίγες αυτές που προνόησαν. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Jumbo, EXAE, OΠΑΠ, METKA, Sarantis, ΟΛΘ, Σωληνουργείων Κορίνθου, ΕΥΑΘ αλλά και ορισμένων ακόμα από τον μικρό και μικρομεσαίο χώρο του Χ.Α.
Σημαντική θέση – εξέχουσα θα μπορούμε να γράψουμε για την επενδυτική μελέτη-επιλογή είναι και αυτή που προορίζεται για τους ομίλους που φρόντισαν να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ελληνική αγορά. ¨Ηδη μάλιστα η κατηγορία αυτή έχει αποκτήσει φανατικούς…οπαδούς-επενδυτές, κάτι που ήδη φαίνεται με το..γυμνό μάτι ενός προσεκτικού παρατηρητή. Άλλωστε και η πορεία τους στο ταμπλό τις έχει ξεχωρίσει. Coca Cola Hellas, Ελληνικά Πετρέλαια, TITAN, Motor Oil, Follie Follie Group, Frigoglass, METKA, Jumbo, όμιλος Βιοχάλκο (Σιδενόρ, ΣΩΛΚ, Ελβάλ κυρίως), S&B Ορυκτά, Sarantis, Eurodrip, Πλαστικά Κρήτης, Πλ.Θράκης. Αλλά και μερικές ακόμα από την μικρή κεφαλαιοποίηση ( Inform Lycos, Κάρατζη Ελλάς, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος μεταξύ αυτών).
Ατυχώς για τον υπ.αρ.1 εξαγωγικό κλάδο της χώρας (αναλογικά και συγκριτικά βεβαίως..) αυτόν δηλαδή των ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά.Κάπου ξέφυγαν οι επικεφαλής του και ο τραπεζικός δανεισμός τους τώρα τους »πνίγει», με την αγορά να κρατά ουδέτερη – αν μη τι άλλο – στάση απέναντί του.
Στη πρώτη σειρά του ενδιαφέροντος και τα …κρατικόχαρτα, οι μετοχές δηλαδή των εταιρειών που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, όπου πλέον το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Οι τίτλοι αυτοί που αντιπροσωπεύουν εταιρείες και ομίλους καθόλα δυναμικούς – ως επί το πλείστον – αναμένουν εδώ και καιρό την αξιοποίησή τους σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Και η δική τους ώρα πλησίασε. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κλπ λοιπόν στο προσκήνιο και όσοι πιστοί προσέλθετε. Ο αγώνας για την τελική επικράτηση θα είναι συναρπαστικός και θα περάσει από διάφορα στάδια. Και για τον επενδυτή αυτό που έχει πάντα πρωταρχική σημασία είναι να βλέπει τα κεφάλαιά του να »αυγατίζονται» και όχι να …εξαυλώνονται. Και το δεύτερο (η εξαύλωση) δεν έχει καμμία θέση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα προσεγγίζουν του λοιπού τους συγκεκριμένους ομίλους.

http://www.sofokleousin.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.