Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει γεμίσει από στρατιές ανέργων. Με το δείκτη ανεργίας να βρίσκεται στο «κόκκινο», θα περίμενε κανείς να είναι εύκολο να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, το 41% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει το σωστό άνθρωπο για τη σωστή θέση συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο που βρίσκεται στο 34%.

Ειδικότερα, βάσει της έρευνας «έλλειψης ταλέντου» της ManpowerGroup, οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων επαγγελματιών πωλητών, με δεύτερη ειδικότητα τους τεχνικούς.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται για το 2011 τα υψηλόβαθμα στελέχη, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή καταγράφονται εκατοντάδες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους εργάτες, θέση που δεν απαιτεί τυπικά προσόντα.

Το προσωπικό όλων των βαθμίδων για λογιστήρια και οικονομικές υπηρεσίες όπως και οι μηχανοτεχνίτες διατηρούνται περίπου στις ίδιες θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η ζήτηση σε εργάτες και χειρώνακτες έχει ανεβεί στη λίστα.

Μικρότερο βαθμό δυσκολίας, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζει το προσωπικό διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης, ενώ για πρώτη φορά μπαίνουν στη λίστα με τα δέκα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση προσωπικού οι οδηγοί και χειριστές βαρέων οχημάτων και οι επόπτες.

Οι αιτίες για αδυναμία πρόσληψης

Όταν οι εργοδότες ερωτήθηκαν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται, ο πρώτος που ανέφεραν ήταν η έλλειψη εμπειρίας, σε ποσοστό 34%, ακολουθούμενος από την έλλειψη κατάλληλων υποψηφίων σε ποσοστό 28%. Ακολουθεί η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης (κατά περίπτωση) αγοράς ή η έλλειψη τυπικών προσόντων ή πιστοποιήσεων με 24%.

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην κάλυψη θέσεων, πρώτη και με μεγάλη διαφορά βγήκε η προσφορά επιπλέον εκπαίδευσης στο προσωπικό, με 39%, ενώ δεύτερη στρατηγική είναι η εστίαση στη διακράτηση προσωπικού στις συγκεκριμένες θέσεις με 17%.

Επίσης σημαντικές στρατηγικές, τρίτη και τέταρτη στις προτεραιότητες των εργοδοτών με 15% και 14%, είναι ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης, για να περιληφθούν και υποψήφιοι χωρίς τα τυπικά προσόντα που είχαν οριστεί και η τοποθέτηση ανθρώπων που δεν έχουν τα προσόντα εκείνη τη στιγμή.

Ο παγκόσμιος χάρτης

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργοδότες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εξεύρεση των κατάλληλων ατόμων είναι στην Ιαπωνία (80%), Ινδία (67%), Βραζιλία (57%), Αυστραλία (54%), Ταιβάν (54%), Ρουμανία (53%), ΗΠΑ (52%), Αργεντινή (51%), Τουρκία (48%), Ελβετία (46%), Νέα Ζηλανδία (44%), Σιγκαπούρη (44%), Βουλγαρία (42%), Χονγκ Κονγκ (42%) και Μεξικό (42%).

Όσον αφορά την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το επίπεδο της δυσκολίας στην κάλυψη των θέσεων εργασίας ποικίλλει ανάλογα την περιοχή, με τους εργοδότες στη Ρουμανία να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία (53%).

Η Τουρκία, η Ελβετία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και το Βέλγιο επίσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους για την κάλυψη κενών θέσεων σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που αγγίζει το 34%.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Η.Β., τη Νότια Αφρική και την Ισπανία αντιμετωπίζουν ποσοστά δυσκολίας κάτω του μέσου όρου για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Στη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Πολωνία οι εργοδότες αντιμετωπίζουν σημαντικά μικρότερη δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων σε σχέση με τους εταίρους τους με μόλις το 9%, το 5% και το 4% αντίστοιχα να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Σχεδόν 40.000 εργοδότες σε 39 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup το α΄ τρίμηνο του 2011, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός επιρροής της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σταθμισμένο δείγμα 751 εργοδοτών.

http://www.news247.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.