Ανίκανο το κράτος μπροστά στη φοροδιαφυγή εκτιμούν οι επτά στους δέκα Έλληνες

Oι μισοί πολίτες θεωρούν ότι σ’ ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μία λογική αντίδραση, ενώ ποσοστό 9% δηλώνει διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της απόκρυψης των εισοδημάτων, αν και γνωρίζει ότι είναι πιθανόν να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί φαινόμενο παρακμής της κοινωνίας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εφοριακών υπαλλήλων καταγγέλλουν την υποστελέχωση των Εφοριών και το λανθασμένο προγραμματισμό για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Όπως επισημαίνουν, αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στα ελεγκτικά κλιμάκια των Εφοριών και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων προκειμένου να διενεργούν σειρά φορολογικών ελέγχων, αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών καθυστερούν το έργο των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί επόπτες ελεγκτές, ωστόσο δεν υπάρχουν υπάλληλοι να διενεργήσουν τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα στοιχεία των διασταυρώσεων για την διενέργεια των ερευνών καθυστερούν σημαντικά, επηρεάζοντας το έργο των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές που έχει παράσχει το υπουργείο Οικονομικών, οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ελέγχων ανά ημέρα, εβδομάδα και μήνα για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2011, η πρόοδος των οποίων θα ελέγχεται κεντρικά και σε καθημερινή βάση από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μέσω ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

http://www.tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.