Κύπρος: Τριπλή υποβάθμιση έφερε το αυξημένο χαρτοφυλάκιο δανειών στην Ελλάδα (2)

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τρεις βαθμίδες, θέτοντάς την στο Α-, ένα βήμα πριν από την έξοδό της από τη  λέσχη των αξιόχρεων κρατών

Το σκεπτικό της υποβάθμισης επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πρόβλημα που αφορούν  στην ποιότητα του δανεισμού. Οι Fitch αναφέρουν πως οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular Bank  και η Ελληνική Τράπεζα, είναι σε θέση να αντέξουν μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να χρειαστούν αύξηση κεφαλαίων.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης σε «δεύτερο χρόνο», μάλλον θα είναι εξαιρετικά σοβαρές, και θα απαιτήσουν μέχρι και 25% του ΑΕΠ της Κύπρου για την στήριξη των τραπεζών. Όπως και οι άλλοι αναλυτές, οι Fitch σημειώνουν πως σε περίπτωση αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιέσεις στους εκεί δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επισφαλή δάνεια.

Το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών, βρίσκεται στην Ελλάδα και μια επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα.

Πάντως, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εποπτικών τους κεφαλαίων, αλλά και σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ανησυχίες, ωστόσο, για περεταίρω επιδείνωσή τους, φέρνουν οδηγούν την Fitch να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ενδέχεται να κληθεί να στηρίξει τις τράπεζες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αναφέρεται, τότε τα επίπεδα του χρέους, που σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 60% του ΑΕΠ, θα αυξηθούν σημαντικά. Ωστόσο το χαμηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιβαρυνθεί με δανειακά κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών, αν αυτό απαιτηθεί. Το ΑΕΠ της Κύπρου είναι περίπου 17 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 10,6 δισ. ευρώ. Αν οι τράπεζες χρειαστούν ένα πακέτο 5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος θα παραμείνει κάτω από το 100%, αλλά η κυπριακή οικονομία θα χρειαστεί για πρώτη φορά ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

H Κεντρική Τράπεζα
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν συμφωνεί με την ανάλυση του οίκου Fitch, ο οποίος προχώρησε σε υποβάθμιση της Κύπρου. Παρά ταύτα τονίζει ότι «λαμβάνει μέτρα περαιτέρω θωράκισης του τραπεζικού τομέα θεωρώντας ότι οι αρχές του κάθε κράτους οφείλουν να προλαμβάνουν τις εξελίξεις» και ζητά τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σημειώνεται, εφαρμόζει ένα αυστηρό σύστημα εποπτείας απαιτώντας από τις τράπεζες, μεταξύ άλλων, διατήρηση υψηλών δεικτών ρευστότητας και πλεονάσματα κεφαλαίων για κάλυψη των κινδύνων που αναλαμβάνουν.

«Οι τράπεζές μας παραμένουν κερδοφόρες και τον τελευταίο χρόνο έχουν περαιτέρω ενδυναμώσει την κεφαλαιακή τους βάση, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει από τώρα τις αυξημένες απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές για πλήρη εφαρμογή μέχρι το 2019», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται:

‘Όπως είναι η πάγια θέση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για να εξαλειφθούν οι ανησυχίες των ξένων αναλυτών επιβάλλεται, επιπρόσθετα από την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, να διασφαλίσουμε υγιή δημόσια οικονομικά.  Πρέπει να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να επαναφέρουμε το δημόσιο χρέος σε επίπεδο το οποίο να συνάδει με τα δεδομένα μιας μικρής χώρας με μεγάλο χρηματοοικονομικό τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.