Τα πέντε βαρίδια του κυπριακού τουρισμού

Πέντε βαρίδια που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού εντοπίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην μπορεί να ωφεληθεί από την ανοδική ζήτηση που καταγράφουν οι μεσογειακοί προορισμοί.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ, εν όψει της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, 15 στο Ξενοδοχείο Hilton Cyprus, στη Λευκωσία.

Ο ΠΑΣΥΞΕ αξιολογεί ότι οι βασικοί ενδογενείς παράγοντες οι οποίοι αιτιολογούν τη μη ανάκτηση της υγιούς απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας παραμένουν οι ακόλουθοι πέντε:

Πρώτος, είναι το γεγονός ότι η Κύπρος συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνιστικό πρόβλημα με τις τιμές για διακοπές στην Κύπρο να είναι αισθητά ακριβότερες έναντι των αντίστοιχων τιμών για διακοπές σε ανταγωνιστικούς της προορισμούς, πρόβλημα που οξύνθηκε με τις αλματώδεις αυξήσεις που επήλθαν, μεταξύ άλλων και στα τέλη και άλλες χρεώσεις των αεροδρομίων μας.

Δεύτερος, είναι το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που έχει ακόμα πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, με την πιο ευέλικτη αξιοποίηση του προσωπικού και την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών διαδικασιών στη διεξαγωγή των εργασιών.

Τρίτος παράγοντας είναι το συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού, ένεκα και των συνεχιζόμενων σοβαρών ελλείψεων του τουριστικού μας προϊόντος, σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς, όπου και πάλι το θέμα των αυξήσεων στα τέλη αεροδρομίων έχει την αρνητική συμβολή του.

Τέταρτος σημαντικός παράγοντας είναι τα ψηλά λειτουργικά κόστη που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ιδιαίτερα η πτυχή του ψηλού εργατικού κόστους το οποίο κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύει  πέραν  του  40%  του  συνόλου των εσόδων μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν αντίστοιχο ποσοστό εργατικού κόστους της τάξης του 25% περίπου των εσόδων τους, σε ορισμένες δε περιπτώσεις αυτό βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και του 20%. Σημαντική επίσης επιδείνωση επιφέρουν και οι αλματώδεις αυξήσεις που επήλθαν στα κόστη ενέργειας και τροφοδοσίας των μονάδων μας.

Ο πέμπτος παράγοντας άπτεται του φάσματος φορολογιών και τελών που άδικα επιβάλλονται και μάλιστα σε αυξημένα επίπεδα σε βάρος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, θέτοντας την υπό δυσμενή διάκριση.

 

O ΠΑΣΥΞΕ εκφράζει την αγωνία του κατά πόσο ο τουρισμός θα επανακτήσει την πάλαι ποτέ ανοδική πορεία και κατεπέκταση την υγιή απόδοσή του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, κατά το 2010, το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων μόνο στις εμπορικές τράπεζες της Κύπρου, περιλαμβανομένων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των €2.537 δισεκατομμυρίων.

 

Οι χαμένες ευκαιρίες

Παρά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, η ελπιδοφόρα προοπτική για κατοχύρωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση της μεσογειακής διάστασης της «Τουριστικής Κύπρου», συνεχίζει να παρουσιάζει αδυναμία, αφού η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν την έχει αφήσει ανεπηρέαστη, τονίζεται στην έκθεση.

Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί στον ξενοδοχειακό κόσμο η διαπίστωση της θέσης της Κύπρου στην τουριστική «αρένα» σε σχέση με ανταγωνιστικούς της προορισμούς στη Μεσόγειο και κατά το 2010, παρόλο που  θεωρείται από το UNWTO από τους κυριότερους προορισμούς ήλιου και θάλασσας στην περιοχή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ η Ευρώπη παρέμεινε και το 2010 σταθερά πρώτη σε τουριστικές αφίξεις με αύξηση της τάξης του 3.4% και η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη κατέγραψε αύξηση της τάξης του 3%, εντούτοις οι αφίξεις της Κύπρου (+1.5%) περιορίστηκαν στον ίδιο αριθμό αφίξεων που είχε η χώρα μας πριν 14 χρόνια, δηλαδή το 1997 που είχε επίσης 2.1 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών. Οι χώρες που πρωταγωνίστησαν στη Μεσόγειο και κατά το 2010 ήταν και πάλι οι γειτονικές ανταγωνιστικές μας αγορές (Αίγυπτος +18%, Μάλτα +13% και Τουρκία +6% αύξηση στις αφίξεις τους).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2011, με 205.700   τουριστικές αφίξεις, κατέδειξε συνολική οριακή αύξηση της τάξης του 0.3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010 (205.005 αφίξεις).

Πιο ενθαρρυντικά όμως ήταν, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα του επίσης πρώτου τριμήνου του 2011 όπου, βάση της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατέδειξαν συνολική αύξηση της τάξης του 3% (€133.100.000) έναντι του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2010 (€129.200.000).
seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 29 Μαϊου.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.