Κύπρος: Ανακατατάξεις στο χάρτη των εμπορικών κέντρων

Τα υπό εξέλιξη έργα και οι νέες συμφωνίες για την εγκατάσταση νέων εμπορικών χρήσεων στην είσοδο της Λευκωσίας, καθιστούν την ευρύτερη περιοχή σε πόλο υπερτοπικής σημασίας, προσελκύοντας επισκέπτες από το σύνολο της χώρας.

Με σημείο αναφοράς το The Mall, στο οποίο είναι εγκατεστημένες λιανεμπορικές επιχειρήσεις και χώροι εστίασης με υψηλή αναγνωσιμότητας στο κοινό  της Κύπρου (IKEA, Carrefour, καταστήματα ένδυσης του ομίλου της Inditex κτλ), στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί νέοι εμπορικοί χώροι, οι οποίοι είτε μετασχηματίζονται, είτε αλλάζουν μίγμα. Παράλληλα υλοποιούνται και νέα έργα.
Nicosia City Mall
Η ριζική ανακαίνιση του εμπορικού κέντρου Ορφανίδη, το οποίο αναβαθμίζεται και μετ’ ονομάζεται σε Nicosia City Mall, δίνει νέα ώθηση στη συγκέντρωση εμπορικών χρήσεων. Το σχέδιο για το νέο ανανεωμένο εμπορικό κέντρο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 80 επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν καταθέσει αίτηση για να εγκατασταθούν στο εμπορικό κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Ορφανίδης» προχώρησε στην έκδοση εγγυημένου ομολόγου ύψους 20 εκ. ευρώ, με απόδοση 6,25% και πληρωτέο σε εξαμηνιαίο βάση, για να χρηματοδοτήσει το συνολικό της επενδυτικό πρόγραμμα. Το επόμενο διάστημα θα οριστεί ο γενικός διευθυντής του Nicosia City Mall. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για το εμπορικό κέντρο αναφέρεται πως στο χώρο θα στεγάζεται υπεραγορά Ορφανίδης, 5.000 τ.μ., κατάστημα D.I.Y. 6.000τ.μ., καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτραγορά 1.000 τ.μ., καφε στιαστόρια και άλλα καταστήματα. Η ανάπτυξη πλαισιώνεται από παιδότοπο.

Leroy Merlin
Το δικό της κατάστημα (πίσω από το Mall) κατασκευάζει αυτή την περίοδο η γαλλικών συμφερόντων Leroy Merlin, η οποία έχει δημιουργήσει ένα εναλλακτικό μοντέλο DIY, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την παροχή πληροφοριών προς τους πελάτες. Η Leroy Merlin αποτελεί το αντίπαλο δέος της γερμανικής Praktiker. Η Praktiker είναι ο ηγέτης της ευρωπαϊκής αγοράς DIY και η Leroy Merlin απαντά δίνοντας προσωπικό χαρακτήρα, με περισσότερο φως και χρώματα στα καταστήματά της. Η εταιρεία στην Κύπρο αποτελεί θυγατρική της Leroy Merlin Ελλάδας στην οποία συμμετέχουν ο γαλλικός όμιλος Groupe Adeo και ο επιχειρηματίας Παύλος Φουρλής, ο οποίος είναι εξάδελφος του κ. Βασίλη Φουρλή. Ο τελευταίος μαζί με τη σουηδική ΙΚΕΑ έχουν συστήσει την ΙΚΕΑ Ελλάδας και Κύπρου. Οι δύο αλυσίδες, αν και κυρίως ασχολούνται με την πώληση προϊόντων οικιακού εξοπλισμού, δεν θεωρούνται ανταγωνιστικές αλλά περισσότερο συμπληρωματικές.

Σημειώνεται ότι, η Leroy Merlin Ελλάδας έχει ανακοινώσει από το 2009 ότι, στοχεύει στο άνοιγμα 3 καταστημάτων στην Κύπρο. Όπως εκτιμάται, η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει περί τα 15 εκατ. ευρώ στην κυπριακή αγορά.

Στόχος είναι το κατάστημα να λειτουργήσει εντός του 2011

Hamleys

Η γνωστή βρετανική αλυσίδα παιχνιδιών Hamleys εισέρχεται στην κυπριακή αγορά με με δύο καταστήματα, το ένα εκ των οποίων στήνεται ήδη στο Annex 3του εμπορικού κέντρου Σιακόλα. Πρόκειται για ένα χώρο συνολικής έκτασης 1200 τ.μ. στον οποίο θα απασχολούνται περίπου 30 άτομα τα οποία θα τύχουν εκπαίδευσης τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Κύπρο.

Ένα μικρότερο κατάστημα θα ανοίξει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο χώρο των αναχωρήσεων.

Τις αναπτύξεις της Kids & Kites χρηματοδοτεί η cdb bank.

Madison
To εμπορικό κέντρο Madison προχωρά σε μια γενναία ανανέωση του μίγματος των επιχειρήσεων που φιλοξενεί. Στην ενδιάμεση κατάστασης διαχείρισης της AD Shopping Galleries, στην οποία ανήκει το Madisons Mall αναφέρεται ότι υπεγράφησαν συμφωνίες με την εταιρεία Sun Tower Home Center και Nandos Cyprus Ltd. Η πρώτη είναι εταιρεία του χώρου των DIY και η δεύτερη εταιρεία εστίασης. Οι αλλαγές στο εμπορικό κέντρο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011 και αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της επισκεψιμότητας στο Madisons Μall.

Η AD Shopping Galleries στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πως σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την αλλαγή χρήσης του χώρου από ανάπτυξη χονδρικού εμπορίου σε σύνθετου τύπου εμπορική ανάπτυξη αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Οι αξίες
Οι εμπορικές αναπτύξεις δίνουν ανάσα και στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος υποφέρει από την ύφεση στα οικιστικά ακίνητα. Μάλιστα η ζήτηση για γραφεία και εμπορικούς χώρους παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλά και οι αξίες, ειδικά στους κύριους εμπορικούς δρόμους, όπως η Μακαρίου και η Στασικράτους.

Μελέτη της Δανός και Συνεργάτες εντοπίζει ευκαιρίες από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν σημαντικά brands του εξωτερικού για να εισέλθουν στην κυπριακή αγορά.

Στην ανάλυση της εταιρείας Δάνος επισημαίνεται ο ταχύς εκσυγχρονισμός των ακινήτων του εμπορικού τομέα με την προσθήκη εμπορικών κέντρων και υπεραγορών. Το Shacolas Park και το Egomi Mall θεωρούνται ως καλά παραδείγματα που δείχνουν τις προοπτικές της αγοράς.

Η ανάλυση καταγράφει και μια τάση των κατασκευαστών να ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στις εμπορικές αναπτύξεις, βάζοντας στο πάγο τις οικιστικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλοι κατασκευαστές και εταιρείες ανάπτυξης έχουν αποκτήσει προνομιακά σημεία και βρίσκονται στο μέσο για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εμπορικών σχεδίων.

seitanidisi@kathimerini.com.cy
seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 29 Μαϊου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.