Κύπρος: Έλλειμμα 5,1% προβλέπει η Κομισιόν

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δεν ακολουθούν τις προβλέψεις της κυπριακής κυβέρνησης. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής προβλέπουν έλλειμμα 5,1% για το 2011 και 4,9% για το 2012, ενώ το δημόσιο χρέος ανεβαίνει στο 62,3% το 2011 και στο 64,3% το 2012.

 

Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το 2011 είναι το έλλειμμα να κλείσει στο 4% από 5,3% του ΑΕΠ το 2010. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δείχνουν ότι ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, καθώς τα μεν τρέχοντα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 3,8%, ενώ οι τρέχουσες δαπάνες με ρυθμό 4,8%.

 

Στο τετράμηνο του 2011 οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων μειώθηκαν κατά 1,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και διαμορφώθηκαν στα 511,4 εκατ. ευρώ,  έναντι 520,5 εκατ. ευρώ πέρσι.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προκαταρκτική έκθεσή του προβλέπει ότι το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 4,5%, με την υποσημείωση ότι δεν συνυπολογίζεται ο κρατικός δανεισμός.

 

Η ανάπτυξη

Πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο είναι η στασιμότητα που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2011 και τέταρτου τριμήνου του 2010 δεν υπήρξε καμία μεταβολή στο ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 1,7%.
Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (Κατασκευές, Βιομηχανία) εξακολουθεί να παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημειώνουν οι τομείς του Εμπορίου, του Τουρισμού, των Τραπεζών και των Υπηρεσιών (Δημόσια διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία και λοιπές υπηρεσίες).
Στο σύνολο της ευρωζώνης η Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2011 αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.
seitanid@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.