Μέτρα εδώ και τώρα ζητούν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των επιχειρήσεων να ακροβατούν μεταξύ  φθοράς και αφθαρσίας απέστειλαν, σήμερα, με κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ),  οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον οι πρόεδροι σε κοινό υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη και τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνο Ρόβλια καταθέτουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα της επιχειρηματικής κοινότητας.

Οι εννέα πρόεδροι των Επιμελητηρίων δήλωσαν παρόντες και έτοιμοι να μπουν μπροστάρηδες προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της οικονομικής ύφεσης και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων με σαφή χρονοδιαγράμματα προκειμένου να αποφευχθούν οι παλινωδίες, τα αλλεπάλληλα λάθη και οι καθυστερήσεις που έχουν καταφέρει καίριο πλήγμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Απαιτούνται μόνιμες λύσεις

Την ανάγκη  να υπάρξουν βαθύτερες και μονιμότερες λύσεις προκειμένου η ρευστότητα να μη χάνεται σε μαύρες τρύπες υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δημήτρης Μπακατσέλος επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. ‘¨Ότι γίνει πρέπει να γίνει τώρα. Δεν έχουμε χάσιμο για χρόνο. «Όπως έχουμε αγανακτισμένους πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους, σε λίγο θα έχουμε και αγανακτισμένους επιχειρηματίες που θα κατέβουν στους δρόμους» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «οι συνεχείς φοροεπιδρομές,  οι  συχνά άδικες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, οι διαδοχικές αυξήσεις στο ΦΠΑ και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και προπάντων το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βαδίζουμε, όπου δεν διαφαίνεται αχτίνα φωτός, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαδόπουλος σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος σε σχετική ερώτηση επιχειρηματία απάντησε «αφού είναι καλύτερο το φορολογικό καθεστώς στα Σκόπια να πάτε να δραστηριοποιηθείτε εκεί». «Μου θυμίζει  τη διαφήμιση «να φύγετε να πάτε αλλού»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος που εμείς εκπροσωπούμε δεν αποτελείται ούτε από τεμπέληδες ούτε από χαραμοφάηδες και ούτε από κλέφτες όπως αφήνεται να εννοηθεί από κάποιους. Εγώ ξέρω ότι δουλεύουμε νύχτα μέρα και παρόλη την προσπάθεια μας βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στο βούρκο» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης υπογραμμίζοντας ότι   τα εκφοβιστικά ψευτοδιλήμματα του τύπου  ΄΄ ευρώ η δραχμή ΄΄ που ακούγονται από επίσημα χείλη μόνο κακό μπορούν να κάνουν σπέρνοντας πανικό στη πολίτες και δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στους κερδοσκόπους του εξωτερικού να τρίβουν τα χέρια τους.

Δε ζητούμε να μας χαρίσουν τίποτε

«Δεν ζητούμε να μας χαρίσουν τίποτε. Οι επιχειρηματίες λένε φτάνει πια» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος επισημαίνοντας ‘ απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν ακούνε για αυτό έχουμε φτάσει στο σημερινό αλαλούμ». «Πρέπει η ίδια η πολιτεία να αντιληφθεί ότι χρειάζεται διάλογος. Διαφορετικά όσα μέτρα και αν ληφθούν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε προς το χειρότερο» συμπλήρωσε ο κ. Τσώτσος.    

«Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι ζητιάνος, δε ζητούμε χάρες αλλά στήριξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τονίζοντας ότι «η ήδη τσαλακωμένη αξιοπρέπεια του επιχειρηματία   ποδοπατείται βάναυσα για μία ακόμη φορά».

Για διπλασιασμό των αυτοκτονιών λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και μάλιστα νέων ανθρώπων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, ο οποίος προσέθεσε ότι οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση στις προσπάθειες που καταβάλουν.

Σοβαρά έχει πληγεί η βαριά βιομηχανία της Χαλκδικής, ο τουρισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της περιοχής Γιώργο Γκιλή. Μάλιστα όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το Επιμελητήριο το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του ενώ ένας στους δύο αναμένει μείωση του τζίρου του για το επόμενο εξάμηνο. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα που θα δίνουν όραμα στον επιχειρηματικό κόσμο» ανέφερε ο κ. Γκιλής .

Το υπόμνημα

Με το κοινό υπόμνημα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας   απαιτούν :

 • Την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
 • Την πάταξη του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής
 • Εφαρμογή σταθερού απλού κατανοητού και δίκαιου 5ετους φορολογικού συστήματος με ταυτόχρονη μείωση φορολογικού συντελεστή
 • Την αύξηση του αφορολογήτου,
 • Την αναβολή για δυο χρόνια κάθε αύξησης σε τέλη και επιβαρύνσεις
 • Την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου που θέτει ανώτατο όριο στα επιτόκια

Επίσης , θέτουν ζητήματα:

 • Αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της «Τειρεσίας ΑΕ»
 • Θεσμοθέτηση του βιώσιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά  ταμεία
 • Πάγωμα αυξήσεων των δημοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ
 • Αύξηση των πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε)
 • Εξόφληση υποχρεώσεων του κράτους προς τους επιχειρηματίες.

Όσον αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεων , οι εκπρόσωποι των φορέων της Κεντρική Μακεδονίας ζητούν :

 • Τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Κώδικα
 • Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την  μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων
 • Την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον οργανισμό ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)
 • Παράταση  εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΤΕΜΠΕ (νυν ΕΤΕΑΝ)
 • Άρση του πόθεν έσχες για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας

Τέλος  επισημαίνεται ότι η μοναδική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι η στροφή προς την ανάπτυξη και την παραγωγή. Μόνο έτσι θα έρθουν έσοδα και θα σταματήσουμε ως χώρα να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μέτρα εδώ και τώρα ζητούν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας

 1. Για αυξησεις μισθων ομως τπτ ακομα. Δεν εχουν καταλαβει ακομα οτι η κινητηριος δυναμη ειναι ο απλος εργαζομενος? Οταν δεν καταναλωνει ο κοσμος δεν εισπραττει ΦΠΑ το κρατος και δεν κανει τζιρο καμια επιχειρηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.