Ενεργειακός οδικός χάρτης με ορίζοντα το 2050

Ενεργειακό Οδικό Χάρτη με χρονικό ορίζοντα το 2050 θα έχει επεξεργαστεί έως το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Ανάμεσα σε άλλα, ο σχεδιασμός θα προβλέπει την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια κατά σχεδόν 100% μέσω ΑΠΕ, την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ κατά περίπου 1000 ΜW ανά έτος, την αύξηση του μεταφορικού έργου από μέσα σταθερής τροχιάς, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την αύξηση χρήσης βιομάζας και βιοκαυσίμων.

Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το έτος βάσης, έναντι του ευρωπαϊκού στόχου του 25% έως το 2012. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η εξάρτηση από το πετρέλαιο δημιουργεί κινδύνους για την ενεργειακή μας επάρκεια» και ανέδειξε ως στόχο ένα μοντέλο που θα βασίζεται «σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους». Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα δημιουργήσει 6 εκατ. θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 6%.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Σε αυτό το πλαίσιο, αξίωσε αναθεώρηση των θέσεων της Ε.Ε.
seitanid@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.