Οικονομολόγοι και αναλυτές δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα.
Τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν τα προγράμματα αρωγής στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες οφείλουν να εφαρμοστούν «ένα προς ένα», υποστηρίζει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jürgen Stark, ο οποίος ζήτησε «πλήρη συμμόρφωση» με τις αντίστοιχες πολιτικές.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι καίριας σημασίας και συνιστούν «ευθύνη των κυβερνήσεων». Χαρακτήρισε, άλλωστε, τη «μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας» ως «αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας» από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Ο ίδιος αξίωσε «πολιτική συναίνεση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες» για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχει γίνει το απαραίτητο άλμα» από χώρες – μέλη.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ανέφερε πως αυτή «πυροδοτείται από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο», χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι μία ανάλογη εξέλιξη θα έλυνε το πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την κατά γράμμα εφαρμογή του προγράμματος» και τη «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 5%», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι μία φερέγγυα χώρα».
Nomura
Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έλυνε το πρόβλημα, υποστήριξε μέσα από το συνέδριο του Economist ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Nomura Peter Westaway, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Westaway, χρειάζεται πρωτογενή πλεονάσματα και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.
INSEAD
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, τάχθηκε ο καθηγητής του INSEAD Harald Hau, τονίζοντας επίσης ότι θα είχε τεράστια μειονεκτήματα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ανέφερε πάντως ότι θα ήταν χρήσιμη μία εσωτερική υποτίμηση, αν και παραδέχτηκε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει, αφού συμμετέχουμε σε ένα σκληρό νόμισμα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία. Τόνισε επίσης την ανάγκη να θεσπιστούν ακόμα πιο αυστηροί κανόνες από αυτούς που προβλέπει η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές ότι οι τράπεζες εμποδίζουν μία τέτοια εξέλιξη.
Economist
«Να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο η Ελλάδα και οι πιστωτές της ή να στραφούν στην αναδιάρθρωση του χρέους;», αναρωτιέται ο οικονομικός συντάκτης του περιοδικού Economist, Andrew Palmer.
Αναγνωρίζοντας τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και την πίεση την οποία δέχεται το τραπεζικό σύστημα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ένα «πολύ μεγάλο ‘κούρεμα’ του χρέους θα έβαζε ξανά σε υγιή βάση την ελληνική οικονομία», σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη είναι αρκετά ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από μία ανάλογη εξέλιξη.
Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση στην ΕΕ αναφορικά με την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, δήλωσε ότι διαβλέπει ευκαιρίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα από τον τουρισμό, τις μεταφορές ή διακόμιση φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εξαιρετικά πιθανό θεωρεί η αναλύτρια του Economist Intelligence Unit για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Γερμανία κα. Megan Greene, ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά τουλάχιστον 25% που θα οδηγούσε το χρέος στο 95% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2013 διότι σχεδόν κανείς δεν θα δεχόταν εθελοντικά μία τέτοια αναδιάρθρωση, ενώ στη συνέχεια, με το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, ίσως είναι πιο εύκολο. Η κα. Greene είναι απαισιόδοξη αφενός για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αφετέρου για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2012. Χαρακτήρισε επίσης θετική εξέλιξη την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012. Η κα. Greene είναι επιφυλακτική για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εισπράξει 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, αν και σημείωσε ότι ακόμα κι αν πετύχει αυτό το στόχο δεν θα άλλαζε σημαντικά η κατάσταση της οικονομίας. Χαρακτήρισε επίσης καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
seitanid@gmail.com