Αποφεύγουν το ελληνικό «ναρκοπέδιο» αλλάζοντας στρατηγική

Αυτοσυγκράτηση σε Ελλάδα και Κύπρο, με ταυτόχρονη καταβολή εντατικής προσπάθειας διατήρησης μεριδίων και κυρίως των επισφαλειών στα επίπεδα του 2010 και ώθηση των εργασιών στις υπόλοιπες αγορές, είναι ο στόχος που έχουν θέσει για το 2011 η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Ελληνική Τράπεζα.
Τη στρατηγική αυτή υπαγορεύουν οι δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα και η επιφυλακτικότητα στην Κύπρο, καθώς αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για να μη διαβρωθεί η κερδοφορία των τραπεζών και να μην τρωθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και η ρευστότητα, αν η κατάσταση δυσκολέψει ανεπάντεχα στην Ελλάδα.

Η Τράπεζα Κύπρου

 «Το 2011 αναμένεται να είναι μία ακόμα χρονιά προκλήσεων, τόσο για την κυπριακή όσο και για την ελληνική οικονομία, και κατ’ επέκταση για τον τραπεζικό τομέα», τονίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου στην ετήσια έκθεση του Συγκροτήματος.

«Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το 2011 επικεντρώνονται στη διατήρηση της υγιούς ρευστότητας και υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, στην επίτευξη ικανοποιητικής κερδοφορίας με αυξημένη αποτελεσματικότητα και περιορισμό εξόδων και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Παράλληλα το Συγκρότημα στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στις νέες αγορές όπου δραστηριοποιείται, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», προσθέτει.

Η διοίκηση του συγκροτήματος εκτιμά ότι παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις και τα κέρδη πριν από τη φορολογία για το 2011 θα είναι αυξημένα έναντι του 2010, ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία για το 2011 αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2010, με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα. Η συνεισφορά από όλες τις αγορές θα παραμείνει θετική και ειδικότερα για τη Ρωσία αναμένεται συνεχής βελτίωση της κερδοφορίας με αυξημένη συμβολή στα μεγέθη του Συγκροτήματος.

«Η επέκταση αυτή προσφέρει στο Συγκρότημα το πλεονέκτημα της γεωγραφικής διασποράς, με ισορροπημένη παρουσία σε διάφορες οικονομίες και τραπεζικά δεδομένα με διαφορετική δυναμική. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε στις πρώτες ενέργειες ανάπτυξής του σε στρατηγικά σημαντικές χώρες», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Ηλιάδης.

Marfin Popular Bank

Οι προτεραιότητες του ομίλου της Marfin Popular Bank είναι προσαρμοσμένες «στις ανάγκες και τις προκλήσεις της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Μarfin, Ευθύμιος Μπουλούτας, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια συνέλευση του ομίλου, στη Λευκωσία. Οι προτεραιότητες του Ομίλου για το 2011 είναι η συνετή διαχείριση του ισολογισμού, η συντηρητική πολιτική προβλέψεων, η ισχυροποίηση του θεσμού εποπτείας κινδύνων, η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας –μαζί με την προσπάθεια μείωσης του κόστους – και η διατήρηση ισχυρής προ προβλέψεων κερδοφορίας.

«Με την αναμενόμενη, έστω και αργή εξομάλυνση, των περιθωρίων καταθέσεων όσο και την ομαλοποίηση των προβλέψεων σε επίπεδα που αντικατοπτρίζουν ένα φυσιολογικό οικονομικό κύκλο μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και να αποδείξουμε τη δυναμική του ομίλου μας στους μετόχους μας», προσέθεσε.

Ο κ. Μπουλούτας σημείωσε ότι το πρώτο δίμηνο του 2011 υλοποιήθηκαν δύο κινήσεις ισχυροποίησης της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας και ευθυγράμμισης της στρατηγικής των διεθνών δραστηριοτήτων με αυξημένη παρουσία σε χώρες που προσφέρουν προοπτικές υψηλής ανάπτυξης. Πρόκειται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 488,2 εκατ. ευρώ και την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία.

Η Marfin Popular Bank αναμένεται να προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 στη λειτουργία του Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Κίνα.

Η Ελληνική Τράπεζα

Τα πρώτα της βήματα επέκτασης σε νέες αγορές υλοποιεί η Ελληνική Τράπεζα, με την έναρξη παροχής πλήρων τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2011 μέσω θυγατρικής εταιρείας της Limited Liability Company Commercial Bank «Hellenic Bank». Οι εργασίες διεξάγονται στη Μόσχα σε ιδιόκτητο κτήριο, το οποίο διαμορφώθηκε εσωτερικά στη βάση των προτύπων των καταστημάτων της Τράπεζας στην Κύπρο και στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και κανονισμούς.

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το 2011, παρά τον αναμενόμενο θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της κατανάλωσης και της πιστωτικής επέκτασης, αυξημένο πληθωρισμό και διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

«H υγιής ρευστότητα και η άνετη κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου επιτρέπει την επιλεκτική χρηματοδότηση νέων έργων στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καθώς και στη Ρωσία», τονίζει στην ετήσια έκθεση του Ομίλου ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός.

Οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου για το 2011 επικεντρώνονται στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διαφύλαξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Τράπεζα διατηρεί Γραφεία Αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη), στην Ουκρανία (Κίεβο) και στη νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ).
seitanid@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.