ΣΤΕΚ: Χάθηκαν 3,2 εκατ. τουρίστες και 4 δις. ευρώ την τελευταία δεκαετία

Ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, με διαφοροποίηση του ρόλου του ΚΟΤ και  εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Άκης Βαβλίτης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Με το μήνυμα ότι «ο Τουρισμός είναι Τρόπος Ζωής», ο κ. Βαβλίτης επεσήμανε ότι η κρίση των τελευταίων χρόνων απέδειξε τη σημαντικότητα του τουριστικού τομέα για την κυπριακή οικονομία καθιστώντας τον έτσι ως το «κατ’ εξοχήν εθνικό προϊόν» της χώρας μας.

Την τελευταία δεκαετία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, οι απώλειες σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα σωρευτικά κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια τουρίστες και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, ωστόσο, κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο διαφαίνεται κάποια ικανοποιητική ανάκαμψη σε σύγκριση με πέρσι λόγω κυρίως της αυξημένης ζήτησης και των κρατήσεων που καταγράφονται κυρίως από τις αγορές της Ρωσίας, Γερμανίας και Σκανδιναβίας, χωρίς παράλληλα να υποβαθμίζεται η σημαντικότητα των κρατήσεων από την Αγγλική αγορά για τις οποίες δεν υπολογίζεται περαιτέρω πτώση σε σχέση με τις περσινές κρατήσεις.

Το φλέγον και διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την ξενοδοχία, αλλά και την τουριστική βιομηχανία γενικότερα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Βαβλίτης, η εποχικότητα που ωθεί στο κλείσιμο ενός σημαντικού και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων.
«Το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό όχι μόνο για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και την οικονομία γενικά, ενώ παράλληλα προκαλεί πολλαπλά και αλυσιδωτά δισεπίλυτα προβλήματα, περιλαμβανομένης της αβεβαιότητας στην απασχόληση, της ανεπάρκειας στην επαγγελματική κατάρτιση και της προκαλούμενης χαμηλής παραγωγικότητας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ.

Επίσης, η πολύχρονη ανυπαρξία νέων εμπλουτιστικών επενδύσεων, καθώς επενδύσεων τουριστικής υποδομής συνέβαλαν στην μεγάλη σήμερα εξάρτηση της τουριστικής Κύπρου από ένα εν πολλοίς παλιομοδίτικο τουριστικό προϊόν που δεν δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων και παραπέρα υγιή, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη όχι μόνο της ξενοδοχειακής, αλλά και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας και, κατά συνέπεια, της εθνικής οικονομίας.

«Η αναβλητικότητα είναι φρούτο που ευδοκιμεί στα χωράφια των μετρίων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ μιλώντας για τις καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες που κατά καιρούς παρατηρούνται στην υλοποίηση διάφορων έργων, όπως για παράδειγμα το Συνεδριακό Κέντρο στη Λεμεσό, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο του ΚΟΤ, ο οποίος κατά τον κ. Βαβλίτη, έχει ανάγκη μιας «εκ βάθρων αναδόμησης»

«Ο ΚΟΤ επιβάλλεται να απαλλαγεί από δραστηριότητες που τον αποσπούν από τις προτεραιότητες του όπως είναι η διαχείριση μαρίνων, ο έλεγχος καμπαρέ και άλλες παρόμοιες άσχετες δραστηριότητες». Ο κ. Βαβλίτης επίσης τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα και άλλων χωρών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.