Κύπρος: Ελλειμα 1,7% το πρώτο τρίμηνο του 2011

Με έλλειμμα 1,7%, από 0,27% πέρυσι, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στη σελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ενοποιημένους λογαριασμούς της κεντρικής κυβέρνησης τα έσοδα σημείωσαν μείωση 7,12% και οι δημόσιες δαπάνες αύξηση 9,64%. Το κόστος της μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 5% και κατά 52,58% το ποσό που δαπανάται για την πληρωμή τόκων. Στα έσοδα ο ΦΠΑ παρουσιάζει κάμψη κατά 4,57% και συνολικά οι έμμεσοι φόροι κατά 4,15%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσιότητα δόθηκαν στοιχεία από το Τμήμα Τελωνείων (Τελωνείου και Υπηρεσία ΦΠΑ), από τα οποία προκύπτει αύξηση κατά 3,07% στο σύνολο των έμμεσων φόρων στο τετράμηνο. Δηλαδή ανατρέπεται η εικόνα του τριμήνου. Τα έσοδα εκτός ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 9,86%, ενώ τα έσοδα του ΦΠΑ παρουσιάζουν αύξηση 1,06%, με τη σημείωση ότι τα στοιχεία του Απριλίου και προκαταρκτικά. Το κλειδί είναι αν η αύξηση αυτή στους έμμεσους φόρους στο τετράμηνο είναι ικανή να συμβάλει στην κάλυψη του κενού που άφησαν τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα του 2010.

Αντιδράσεις

Τραγικά, χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2011 για την οικονομία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα »τουλάχιστον, αυτή τη φορά, ο Υπουργός Οικονομικών να έχει μελετήσει τα στοιχεία».
«Πώς είναι δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών να έχει χαρακτηρίσει το έγγραφο του Υπουργείου του που είδε το φως της δημοσιότητας πριν ολίγων ημερών ως ακραίο σενάριο», διερωτάται ο ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι »τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το έγγραφο που ουσιαστικά αποτυπώνει την πραγματικότητα και όχι κάποιο ακραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάποιων τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών».

Αναφέροντας ότι »το πιο ανησυχητικό είναι οι τεράστιες αποκλίσεις στα κρατικά έσοδα και στις δημόσιες δαπάνες», ο ΔΗΣΥ προσθέτει ότι στον προϋπολογισμό του 2011 η Κυβέρνηση προέβλεπε πως οι δαπάνες του δημοσίου θα περιορίζονταν και θα αυξάνονταν μόνο κατά 1,6% το 2011», ενώ »στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου οι δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 9,6%» και »με άλλα λόγια βλέπουμε μια τεράστια απόκλιση κατά 8% από τα ποσά του προϋπολογισμού».

Σε σχέση με τα κρατικά έσοδα, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι »το ίδιο μοτίβο παρουσιάζεται» και σε αυτά, καθώς »στον Προϋπολογισμό του 2011 προβλεπόταν μια αύξηση στα κρατικά έσοδα της τάξης του 2,2%», ενώ »στα αποτελέσματα της τριμηνίας, τα έσοδα του κράτους είναι μειωμένα κατά 7,4% σε σχέση με τα περσινά» και »αυτό είναι μια τεράστια απόκλιση από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα της τάξης του 9,6%».

Επίσης, ο ΔΗΣΥ διερωτάται »πώς μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να δηλώνει πως το έγγραφο ήταν απλά ένα ακραίο σενάριο όταν τα πραγματικά στοιχεία, από το δικό του Υπουργείο, είναι ακόμα χειρότερα» και προσθέτει ότι »με αποκλίσεις στα έσοδα και στις δαπάνες του κράτους της τάξης του 9,6% και 8% αντίστοιχα, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε αξιοπιστία, ούτε να έχουμε την παραμικρή ελπίδα να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, οι οποίοι μας δεσμεύουν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.