Εθελούσια έξοδο για την αποχώρηση υπαλλήλων του δημοσίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας απ’ το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Γιώργος Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο θα μειωθούν κατά 150.000 τόσο απ’ τις συνταξιοδοτήσεις όσο και από υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο.
Το γεγονός επιβεβαιώνει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση να μειώσει τον δημόσιο τομέα, την ώρα που θέτει υπό αξιολόγηση 40.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«Εθνική συνεννόηση»
Μία «νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας», με σαφή δέσμευση για τη στήριξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, αξίωσε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε το δείγμα της θέλησής μας παντού, ώστε οι πάντες να το κατανοούν».
Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπονται «εξωραϊσμοί ούτε και μαγικές συνταγές», αλλά απαιτούνται «σοβαρόττητα, υπευθυνότητα και επιμονή από όλους», την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τις πολιτικές ηγεσίες.
Ο ίδιος εντόπισε «μια μικρή αχτίδα φωτός», μέσα από την «ένδειξη ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση», αφού αναφέρθηκε σε εξελίξεις όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, η αύξηση των εξαγωγών ή οι θετικές επιδόσεις σε τουρισμό και ναυτιλία.
«Μην ερμηνεύετε τις δυσκολίες ως δειλία», διαμήνυσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «αλλάζει τα πάντα» και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς.
Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θεωρώντας πως «τα κόστη είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε ως θεμελιώδη στόχο της κυβέρνησης τη «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος «κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, και στο 1% του ΑΕΠ το 2015».
Παράθεμα: Νέα μέτρα 6 δισ ευρώ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων « Elliniki Oikonomia Blog