Τα ελληνικά νησιά «κατακτούν» τους Κύπριους

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Τα μεγάλα ελληνικά νησιά στα οποία μπορούν να μεταβούν απευθείας με αεροπλάνο, με την Κρήτη να κεντρίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αποτελούν τους αγαπημένους προορισμούς των Κυπρίων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Σάμος συμπληρώνουν τη λίστα των προτιμήσεων, ενώ μικρή υποχώρηση καταγράφει η Αθήνα. Ζήτηση υπάρχει για τη Σκιάθο, αλλά και για την Τήνο.
Η οικονομική κρίση αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Βίκτωρ Μαντοβάνη, τη σημαντικότερη αιτία που περιόρισε τις τριήμερες εξορμήσεις των Κυπρίων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αν και  αποκλίνουν στους τελικούς αριθμούς που παρουσιάζουν –κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ το 2010 οι αφίξεις μη Ελλήνων από την Κύπρο ήταν 574.764 και σύμφωνα με την αντίστοιχη κυπριακή αρχή τα ταξίδια κατοίκων της Κύπρου προς την Ελλάδα ήταν 428.686- πιστοποιούν ότι ο πρώτος προορισμός για τον Κύπριο είναι η Ελλάδα.

Η διαφορά στους αριθμούς οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογία που ακολουθούν οι στατιστικές αρχές των δύο χωρών. Στην Κύπρο γίνεται δειγματοληπτική έρευνα και στη συνέχεια ακολουθεί αναγωγή για την εξαγωγή του τελικού αριθμού, ενώ στην Ελλάδα η έρευνα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η τελευταία στο πλαίσιο της κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας διενεργεί  σε μηνιαία βάση δειγματοληπτική «Έρευνα Συνόρων» για την εκτίμηση των ταξιδιωτικών δαπανών μη κατοίκων στην Ελλάδα και των αντίστοιχων δαπανών Ελλήνων στο εξωτερικό, από την οποία προκύπτουν και στοιχεία για τις  «Αφίξεις μη κατοίκων στην Ελλάδα».

Η ζήτηση

Η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς αναμένεται να είναι και φέτος αυξημένη –με την τάση να δείχνει υψηλότερη επίδοση από τη περσινή χρονιά ρεκόρ- γεγονός στο οποίο βοηθά και η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων προς ελληνικά αεροδρόμια.

Η δρομολόγηση τακτικών δρομολογίων από την Aegean προς ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η στρατηγική συνεργασία των Κυπριακών Αερογραμμών με την Olympic Air (η τελευταία αύξησε τις πτήσεις της στο εσωτερικό) έχουν αυξήσει την γκάμα των επιλογών για τον Κύπριο ταξιδιώτη. Όλα τα τουριστικά γραφεία εκμεταλλεύονται τις νέες αεροπορικές συνδέσεις και παρουσιάζουν πακέτα ταξιδιών για τη θερινή περίοδο. Επιπρόσθετα υπάρχουν και οι ναυλωμένες πτήσεις.

Ιδιαίτερα δυναμικός προορισμός, με ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι η Κρήτη. Στη δυναμική του προορισμού βοηθά και η αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με το Ηράκλειο, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού οργανισμού Top Kinisis, Ντίνος Κάκκουρας.

Περισσότερα ταξίδια

Το 1999 τα ταξίδια των κατοίκων της Κύπρου προς το εξωτερικό ήταν μόλις 540.396. Τα ταξίδια προς την Ελλάδα ήταν 206.491 και προς το Ηνωμένο Βασίλειο (δεύτερο δημοφιλή προορισμό του μέσου Κύπριου) μόλις 84.907. Το 2010, έντεκα χρόνια μετά, τα συνολικά ταξίδια των Κυπρίων έφτασαν τα 1.246.378 (η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών), από τα οποία τα περίπου 787.000 γίνονται για λόγους αναψυχής, με την Ελλάδα να παραμένει ο κυριότερος προορισμός. Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών (44,7%) είναι ηλικίας από 25 ως 44 χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου το 67,3% των ταξιδίων του 2010 έγιναν για λόγους αναψυχής, το 19,3% για επαγγελματικούς λόγους και το 9,3% για σπουδές. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα ταξίδια προς τη Ρωσία, τα οποία πέρυσι έφτασαν τις 54.625, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,1% σε σύγκριση με το 2009.

Τα πρώτο τρίμηνο του 2011 κινήθηκε υποτονικά. Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό το Μάρτιο 2011 ανήλθαν στις 80.388 σε σύγκριση με 105.805 το Μάρτιο 2010 σημειώνοντας μείωση 24%. Μείωση 36,7% σημειώθηκε στις επιστροφές – αφίξεις κατοίκων Κύπρου από την Ελλάδα (24.457 το Μάρτιο του 2011 σε σύγκριση με 38.664 το Μάρτιο του 2010) και 36,5% μείωση από το Ηνωμένο Βασίλειο (20.127 σε σύγκριση με 31.681 πέρσι).

Ωστόσο τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου εκτιμά ότι τα ταξίδια το 2011 θα είναι ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, Βίκτωρ Μαντοβάνη στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν δύο παράγοντες:

α) Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των διαθέσιμων κλινών για τους κύπριους. Όλα τα στοιχεία των παρακρατήσεων δείχνουν ότι η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης φέτος θα είναι ισχυρή, με αιχμή τη ρωσική αγορά. Μάλιστα τα στοιχεία των αφίξεων τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένονται θεαματικά. Το Πάσχα όλα τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν σημείωσαν υψηλές πληρότητες.

β) Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού θα αυξήσει το εισόδημα για μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων και επαγγελματιών, οι οποίοι και θα ταξιδέψουν μετά τα φθινόπωρο.

seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» την 1η Μαϊου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.