Φως στο τούνελ βλέπει η Ελλάδα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής.
Με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών η εξέλιξη αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε σταθερές τιμές (έναντι -2,8% το προηγούμενο τρίμηνο) και ρυθμό ανάπτυξης 0,1% σε τρέχουσες τιμές (έναντι -3,3% το προηγούμενο τρίμηνο).

Επιπλέον, σε ετήσια βάση η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά καθώς ο ρυθμός της μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθερούς όρους (από το -7,4% σε -4,8%) και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ονομαστικούς όρους (από το -5,2% στο -4,5%).

Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 διαμορφώνεται στο 4,35% έναντι 4,5% που εκτιμούσαν τα στοιχεία του Μαρτίου 2011. Ομοίως ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται τώρα στο -1,68% από -2,1% που εκτιμάτο αρχικά από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ως προς την επίπτωση της πορείας του ΑΕΠ στα δημόσια έσοδα και με βάση τις νέες εκτιμήσεις, η βαθύτερη ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εξηγεί σε ακόμη πιο μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2011 στα έσοδα του Προϋπολογισμού και της Γενικής Κυβέρνησης.
«Η επιβράδυνση της ύφεσης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ένδειξη για μια καλύτερη πορεία και στα δημόσια έσοδα από εδώ και στο εξής», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.