Πιθανή νέα υποβάθμιση για κυπριακές τράπεζες

Η Moody ‘s Investors Service έθεσε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση και τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Η ενέργεια αυτή έπεται της απόφαση της Moody ‘s να θέσει σε προοπτική υποβάθμισης την Ελλάδα. Η επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin Laiki Bank και της Ελληνικής Τράπεζας αντανακλά τις ανησυχίες της Moody ΄s για τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με:
-Την αρκετά μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε χρεόγραφα που εκδίδονται από την Ελλάδα.

-Τα σημαντικά δάνεια προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα

-Τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή στην συνέπειά του.

Ένας από τους στόχους της νέας αξιολόγησης είναι να αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές εκθέσεις των τριών τραπεζών στα ελληνικά Κυβερνητικά Χρεόγραφα (GGBs) και τον ελληνικό ιδιωτικό δανεισμού και τις διαφορετικές δυνατότητες για την απορρόφηση ζημιών ή τον μετριασμό του σοκ χρηματοδότησης.

Σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα, η επανεξέτασης των τραπεζών θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς:

-Τη  δυνατότητα τους να απορροφήσουν τις ζημίες σε περίπτωση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν και η Moody ‘s αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες διατηρούν σταθερά επίπεδα κεφαλαιοποίησης, η αναθεώρηση θα αξιολογήσει την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών, για κάθε περίπτωση χωριστά, στο πλαίσιο ενός στρες τεστ.

-Το δανεισμό των τραπεζών προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα (αντιπροσωπεύει περίπου το 41% των συνολικών δανείων) και πως μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και, κατά συνέπεια, να αποδυναμώσει την κερδοφορία τους.

-Τη δυνατότητα των τραπεζών να διατηρήσουν το σημερινό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και και τη ρευστότητά τους. Οι βάσεις χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών έδειξαν ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εισροής καταθέσεων από την ελληνική κρίση, ωστόσο οι τράπεζες θεωρούνται ευάλωτες σε ενδεχόμενες αρνητικές μεταβολές στην εμπιστοσύνη της αγοράς και στον κίνδυνο εκροών καταθέσεων. Επιπλέον, αν και κυπριακές τράπεζες διατηρούν επί του παρόντος υψηλά επίπεδα ρευστών διαθεσίμων και είναι καθαροί δανειστές στη διατραπεζική αγορά, μια διάβρωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να περιορίσει τα περιθώρια, ώστε να αποδυναμωθεί η κερδοφορία.

-Το βαθμό στον οποίο περαιτέρω πίεση στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει αντίκτυπο την κυπριακή οικονομία. Ακόμη και αν η άμεση σύνδεση μεταξύ ελληνικής και κυπριακής οικονομίας είναι περιορισμένη, η πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα χορήγησης πιστώσεων.

Η Moody ‘s θα αξιολογήσει επίσης την προθυμία και την ικανότητα της κυβέρνηση της Κύπρου να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα.
seitanid@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.