Το 16% της σερβικής αγοράς ελέγχουν οι ελληνικές τράπεζες

Το 16% της σερβικής αγοράς ελέγχουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε επίπεδο καταθέσεων η διείσδυση προσεγγίζει το 25%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης κατά την ομιλία του στο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στην Αθήνα, στο οποίο συμμετέχει επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, Μπόζινταρ Τζέλιτς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε “Κασσάνδρες” που σπείρουν φήμες για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, δηλώνοντας: “οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις επεκτείνονται και είναι εκεί για να μείνουν και να αυξήσουν τον όγκο συνεργασιών τους”. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι ο πενταπλασιασμός της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουβέλης, στις 24 και 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθει αποστολή στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο του προγράμματος “Go International”.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Μπόζινταρ Τζέλιτς αναφέρθηκε από την πλευρά του στις προβλέψεις για 1 εκατομμύριο Σέρβους τουρίστες οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2011, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, καθώς επίσης και στις συζητήσεις για άρση των αντικινήτρων για την επιχειρηματική ανάπτυξη και συνεργασία.

Παράλληλα, ο κ. Τζέλιτς έκανε γνωστή τη συμμετοχή ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας στην κατασκευή του άξονα 10 και αναφέρθηκε ακόμη στις ευκαιρίες που προσφέρει ο ενεργειακός τομέας και ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες ήδη έχουν εκμεταλλευτεί Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Μποζιντάρ Τζέλιτς ανέφερε ότι η Ελλάδα οπωσδήποτε θα υποστηρίξει τη Σερβία στις προσπάθειές της να καταστεί υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, έπειτα από συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο τελευταίος επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων επενδυτών της Σερβίας, με περισσότερες από 250 ελληνικές επιχειρήσεις να διαθέτουν παρουσία στη χώρα, πραγματοποιώντας πάνω από 2 δισ. επενδύσεις. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ετησίως ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ και είναι λίγο ή πολύ ισοσκελισμένες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τζέλιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.

Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας 15 σερβικών επιχειρήσεων, ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα εξέρχεται της οικονομικής κρίσης και ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος ανάπτυξης, καθώς και ότι η σερβική αποστολή θα συζητήσει τις επόμενες δύο ημέρες με τους Έλληνες για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των χρηματοοικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

www.emea.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.