Σταθερά ανοδικά θα κινηθούν τα επιτόκια δανεισμού το 2011

Αποτρεπτικά θεωρούνται πλέον τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα, που θα κινηθούν σταθερά ανοδικά όλο το 2011. Σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση Ελληνα τραπεζίτη, τα επιτόκια λειτουργούν «ως δελτίο καιρού» και στόχο έχουν να αποθαρρύνουν πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις από κάθε διάθεση δανεισμού.

Η πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25 της μονάδας ήταν απλώς η αφορμή για μια ακόμη αναπροσαρμογή των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, η αυξητική τιμολογιακή πολιτική των οποίων έχει δρομολογηθεί με την άνοδο του euribor, αλλά και την εκτίναξη των spreads για όλες τις κατηγορίες δανείων. Ετσι οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού δεν εξαντλούνται στην άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, αλλά ενσωματώνουν το αυξημένο κόστος που πληρώνουν οι τράπεζες για τις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο που δημιουργεί η διόγκωση των επισφαλειών, που διαμορφώνονται πλέον στο 12%.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.