Οι ξένες τράπεζες παίρνουν μερίδια από τις ελληνικές

«Ανεβάζουν στροφές» οι ξένες τράπεζες, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών σε ρευστότητα δημιουργεί ευκαιρίες για την ενίσχυση των μεριδίων τους στην ελληνική αγορά.

Τράπεζες όπως η Emporiki Bank, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο της Gredit Agricole, η βρετανική HSBC, αλλά και η Geniki Bank, που ανήκει στην Societe Generale, το τελευταίο διάστημα κινούνται δυναμικά στην αγορά, προωθούν νέα προϊόντα τόσο χορηγήσεων όσο και αποταμιεύσεων και ενισχύουν τα μερίδιά τους.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω των μητρικών ομίλων. Οι θυγατρικές των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα δεν εξαρτώνται ούτε από τις καταθέσεις ούτε από την διατραπεζική αγορά, η οποία παραμένει κλειστεί για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα των μητρικών ομίλων. Επιπλέον οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους. Ετσι, οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα όχι μόνο διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των εργασιών τους, αλλά είναι σε θέση και να προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης. Το πλεονέκτημα ρευστότητας που απολαμβάνουν ασφαλώς δεν σημαίνει ότι οι ξένες τράπεζες έχουν ανοίξει τους κρουνούς τους. Με την οικονομία να ταλανίζεται για τρίτο χρόνο από την ύφεση και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και οι τράπεζες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στις χορηγήσεις δανείων, αλλά και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να ανοίξουν νέα μέτωπα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.