Επιμηκύνεται το χρέος με επαναγορές ομολόγων

Η κυβέρνηση «επιμηκύνει» ήδη το υφιστάμενο χρέος, με επαναγορές ομολόγων που λήγουν και το περιορίζει έτσι όσο μπορεί, μειώνοντας ταυτόχρονα κόστη και επιτόκια. Αυτό είναι μόνον μία εκδοχή για την κυβερνητική πολιτική επαναγοράς χρέους από αυτές, που παρουσίασε αναλυτικά το «Σιν» σε ρεπορτάζ του την περασμένη εβδομάδα.
 <!– –>
Του Νίκου Κωτσικόπουλου Τώρα, αυτή την εκδοχή προβάλουν σήμερα οι FT μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους, αναφερόμενοι στις επαναγορές ομολόγων και αποκαλύπτουν ότι οι Διεθνείς Αρχές πιέζουν με οδηγία τους, τους εκδότες ομολόγων που κάνουν επαναγορές και την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει τους στόχους της πολιτικής της.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία στρατηγική, την οποία ανέφερε ως πιθανή, το ρεπορτάζ του «Σιν», όταν ανέλυε τις παραμέτρους. Ειδικότερα γράφαμε: «Επίσης, αν τα ομόλογα αυτά δεν προφθαίνουν να «κουρευτούν» λόγω ωρίμανσης σε σύντομο διάστημα και αγοράζονται τώρα χαμηλότερα από την υποτιθέμενη μείωση της αξίας τους, έχει καλώς. Αν όχι γιατί αγοράζονται; Ξέρουμε πόσο θα κοστίζουν όταν έρθει η ώρα τους;»

Σύμφωνα λοιπόν με σχόλια και ανάλυση των FT, η ελληνική κυβέρνηση μάλλον κάνει αυτό, προσπαθώντας να επωφεληθεί, από τη μεγάλη πτώση των τιμών των ομολόγων. Με την υποσημείωση ότι δεν αγοράζονται ενόψει κουρέματος, αλλά ενόψει ωρίμανσης των ομολόγων και εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση η στρατηγική είναι η εξής:

*Τα ομόλογα που λήγουν δεν θα ανανεωθούν, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί με αυτά τα επιτόκια.
*Έτσι αγοράζονται ομόλογα που οι τιμές τους έχουν πέσει πολύ. Αντί να εξοφληθούν στο σύνολό τους δηλαδή επί της ονομαστικής τιμής τους, καταβάλλεται η αξία της αγοράς, που είναι 25%-45% χαμηλότερη…
*Έτσι η Ελλάδα, λέει η ανάλυση, κρατά όσο μπορεί μακρύτερα χρονικά, τις ημερομηνίες εξόφλησης, πράγμα σημαντικό αφού το 55% του ελληνικού χρέους, πρέπει να εξοφληθεί εντός πενταετίας.
*Το άλλο όφελος φυσικά, είναι το οικονομικό, αφού βρίσκονται κάποιοι οι οποίοι πουλάνε ομόλογα σε αυτές τις τιμές έστω και αν πρόκειται να λήξουν σύντομα και τσακίζουν τις τιμές τους ανεβάζοντας τα spreads. Υπάρχει βέβαια και το όφελος, από την εσωτερική και χρονική δομή του ελληνικού χρέους, η οποία έχει επίσης τεράστια σημασία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για περιορισμένες κινήσεις.
Οδηγούμαστε λοιπόν ήδη, σε εσωτερική αναδόμηση του ελληνικού χρέους και όχι σε αναδιάρθρωση; Η πιθανότητα μίας εσωτερικής αναδόμησης και όχι μίας αναδιάρθρωσης χρέους, (re-profiling, not restructuring), λόγω των επαναγορών ομολόγων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Αν και οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες, το λεγόμενο “re-profiling” σχετίζεται με την παράταση εξόφλησης –«επιμήκυνση» και όχι με το «κούρεμα».
Τι κάνει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση; Οι ηλεκτρονικές σελίδες των FT αποκαλύπτουν σήμερα, ότι πρόσφατα υπήρξε ένα έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού Κεφαλαιαγορών, (International Capital Markets Association), με το οποίο εκδίδεται οδηγία για το πώς πρέπει να γίνονται οι επαναγορές ομολόγων.

Τι λέει η οδηγία;
Ότι οι εκδότες ομολόγων (κράτη, τράπεζες, επιχειρήσεις), δεν έχουν όλοι ανακοινώσει δημόσια την πολιτική τους για επαναγορές ομολόγων. Θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν την πολιτική και τους στόχους τους. Για παράδειγμα: Εκδότες που αγοράζουν το δικό τους χρέος ως αγοραστές έσχατης ανάγκης (δηλαδή όταν δεν υπάρχει αγορά) ή σε ad hoc βάση, όταν θεωρούν ότι η αγορά υποτιμά τα ομόλογά τους.
Εκδότες που προχωρούν σε αντίστροφες δημοπρασίες από καιρό σε καιρό, οι οποίες είναι προαναγγελθείσες, ή παρεμβαίνουν στη δευτερογενή αγορά χωρίς να είναι απαραίτητη τότε και μια δημόσια ανακοίνωση.
Στο ρεπορτάζ δεν αναφέρεται πότε ακριβώς, βγήκε η οδηγία αυτή. Πριν ή μετά τις δηλώσεις στελεχών για επαναγορά ελληνικού χρέους; Πιθανότατα μετά όμως, καθώς ζητείται γενικώς, από τους εκδότες (και την κυβέρνηση) να ξεκαθαρίσει τον στόχο της, λες και οι αγορές ξεκαθάρισαν τον δικό τους, όταν πουλούσαν ομόλογα σε αυτές τις τιμές. Ήταν για παράδειγμα «σορτάκηδες» ή φοβισμένοι ομολογιούχοι που πίστεψαν τους «τορναδόρους»; (Και άλλες ανοησίες;).

www.sofokleousin.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.