Μειώνεται ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

Αργά αλλά σταθερά οι ελληνικές τράπεζες εξαναγκάζονται σε μια έμμεση απεξάρτηση από την φτηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για μια τάση που άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το συνολικό υπόλοιπο του δανεισμού τους από τη Φραγκφούρτη μειώθηκε κατά 3,3% και συνεχίσθηκε τον Φεβρυοάριο, όταν η αποκλιμάκωση αυτή έφτασε στο 4,2%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση που σημειώθηκε τον Μάρτιο (σσ όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις έως τώρα ενδείξεις).

Σε απόλυτους αριθμούς, το συνολικό των υπόλοιπων των δανεικών που έχουν λάβει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από την ΕΚΤ τους τελευταίους 11 μήνες, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι διαμορφώνεται λίγο κάτω κι από τα 90 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις αρχές του έτους, το ποσό αυτό ξεπερνούσε – οριακά – τα 97 δισ ευρώ. Δηλαδή, σε διάστημα μικρότερο των 2,5 μηνών, σημειώθηκε μια μείωση της τάξης των 7,5 δισ ευρώ, η οποία σήμερα λογικά έχει ξεπεράσει τα 10 δισ και συνεχίζει. Το συμπέρασμα; Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ποιούμενες την ανάγκη φιλοτιμία, αναγκάζονται να συμμορφωθούν με τις παραινέσεις Τρισέ και σιγά – σιγά:
α) αποπληρώνουν τα φτηνά δανεικά που έχουν πάρει, αλλά

β) είναι άγνωστο αν έχουν εντοπίσει αλλού τρίτες φτηνές πηγές ρευστότητας.

Γι αυτό κι επανέρχεται, πιο εντατικά από ποτέ, το αίτημα για την έναρξη του νέου κύκλου συγκέντρωσης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δια τω συγχωνεύσεων μπορεί να επέλθει η εξοικονόμηση πόρων και δαπανών, που είναι και το βασικό ζητούμενο και είναι για το οποίο πιέζουν πλέον οι πάντες. Από τον κ.Τρισέ και τον κ.Προβόπουλο, μέχρι τον κ.Παπακωνσταντίνου. Το θέμα, ωστόσο, είναι τί πιστεύουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι οποίοι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με την ιδέα.

Γι αυτό και την απωθούν με κάθε τρόπο, αν και είναι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον ανοδικών spreads, που απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου.

www.newscode.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.